Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. На първо четене: Втората година от майчинството се обвързва с минималната заплата

Парите

На първо четене: Втората година от майчинството се обвързва с минималната заплата

На първо четене: Втората година от майчинството се обвързва с минималната заплата - Tribune.bg
pixabay

С 9 гласа „за“, 8 „въздържал се“ и нито един „против“ депутатите от парламентарната социална комисия приеха на първо четене размерът на майчинството през втората година да се обвърже с размера на минималната работна заплата. Предложението е на БСП като с изменението се дава възможност парите да се изплащат на бащата (осиновителя) или на лицето, което е поело грижите за детето, когато вместо от майката (осиновителката), допълнителният платен отпуск за отглеждане се ползва от тях.

През тази година обезщетението е 710 лв.  От „Възраждане” подкрепят законопроекта, но попитаха БСП защо предлага сега тази промяна, а не когато са управлявали.

Шефът на социалната комисия Георги Гьоков също бе категоричен, че във време на криза трябва да се подкрепят младите семейства.

Според  Деница Сачева от  ГЕРБ-СДС не става ясно дали предложените законодателни промени не са подготовка за предизборна кампания. По думите ѝ „промени на парче“ не предполагат цялостна дългосрочна политика за подкрепа на децата и родителите. Севим Али от ДПС обърна внимание, че сега действащото законодателство дава възможност при хода на бюджетната процедура, когато се приема бюджетът на Държавното обществено осигуряване, да се определя този размер.

Обезщетението в момента се ползва от по малко то 30 хил. души. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети