Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. НАП към туроператорите: Върнете държавната помощ с лихвите

Парите

НАП към туроператорите: Върнете държавната помощ с лихвите

НАП към туроператорите: Върнете държавната помощ с лихвите - Tribune.bg
Снимка:

Националната агенция за приходите/НАП/ и изпратила писма до стотици туроператори с искане до две седмици доброволно да върнат „получената безвъзмездна финансова помощ със законната лихва от момента на получаване на помощта до момента на възстановяването ѝ“, съобщи „Труд“.

В писмата, получени компаниите, фирмите не просто са поканени да подадат отчетите си по програмата, но и са уведомени, че на съответната фирма „е възложена проверка за установяване на неправомерно получени средства по схема за набиране на заявления за подкрепа BG16RFOP002-2.095 и/или №BG16RFOP002-2.097 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020“. От в. „Труд“ посочват, че разполагат с няколко писма и текстът им е идентичен.

НАП смята, че помощта е усвоена неправомерно поради факта, че в определени периоди през 2020 г. провеждането на организирани пътувания е било забранено, но други дейности са били позволени - организирането на индивидуални пътувания, на самостоятелно хотелско настаняване, както и продажбата на самолетни билети, така че оборотът от тези дейности трябва да бъде изключен от подадени справки. По същия начин „се изключват приходите от авансовите плащания и приходи, които не са пряко свързани с дейността или периода на подпомагане“.

Според бизнеса това показва непознаване на спецификата на туроператорската и турагентската дейност, при която времето на провеждане на услугата и на реализиране на оборота не съвпада, тъй като хората предплащат за ваканции, на които понякога отпътуват не след дни, а след месеци и дори години. По-притеснителен според представителите на компаниите е тонът на получените писма, в които фирмите са обвинени, че са получили неправомерно средства и се приканват да ги върнат с лихвите.

Освен това, докато другите европейски държави бързо успяха да подпомогнат секторите си, така че да запазят служителите си и да оцелеят финансово, у нас помощите са забавиха драстично и бяха в много по-ниски размери в сравнение с европейските.

„И сега да се отнасят с нас като с престъпници, при условие, че за да получим тази помощ сме били предварително одобрени и сме отговаряли на посочените условия, за да бъдем одобрени по програмата е най-малкото обидно“, посочват представители на сектора. Те твърдят, че никой от тях не държи получените средства в сметката си.

От НАП са поискали от компаниите да предоставят информация за оборота си през периодите, за които са получили финансиране и за периодите от 2019 г., чрез които са доказали спад в оборота. Първи срещу начина на проверките и рискът да връщат помощите на държавата се обявиха ресторантьорите, които също получиха подобни писма от НАП, но още в началото на месеца.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема