Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. НАП се похвали: Събрани са с 3,7 млрд. лева повече от миналата година

Парите

НАП се похвали: Събрани са с 3,7 млрд. лева повече от миналата година

Снимка:

Над 25,7 млрд. лева са приходите, постъпили в НАП от началото на годината до края на ноември, като това са с почти 3,7 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2020 г., съобщиха от пресцентъра на НАП.

Данъчните приходи от януари до 30 ноември възлизат на над 14,7 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо 3,9 млрд. лв., над 3,1 млрд. лв. е корпоративния данък и 7,5 млрд. лв. ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски до края на ноември надвишава 10,5 млрд. лв. в това число над 6,2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – над 80 %, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски.

Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, отчитат от НАП.

„Уверени сме, че с тези темпове, ръстът на приходите през 2021 г. ще надмине очакванията ни. Увеличението на доброволното деклариране и плащане от бизнеса и гражданите се дължи на партньорския подход от страна на НАП, фокусът ни върху големите данъчни рискове и единното прилагане на закона“, убеден е изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема