Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. НАП: За големи суми в каса се проверяват 13 700 фирми

Парите

НАП: За големи суми в каса се проверяват 13 700 фирми

Снимка:

11 588 рискови дружества са предупредени да коригират счетоводните си запаси

Националната агенция за приходите/НАП/ проверява 13 704 дружества заради нелогично високи касови наличности, съобщават от приходната агенция. В годишните си финансови отчети за 2019 г. фирмите са посочили, че държат в брой над 100 000 лева.

Данъчните инспектори вече извършват проверки на място в 2 116 фирми, като наличните в касите средства се преброяват, описват и сравняват с посочените в счетоводните отчети.

Наред с контролната кампания в обектите, общо 11 588 рискови дружества ще получат електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. Те ще бъдат насърчени доброволно да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им.

От НАП започват и информационна кампания. Очаква се данъчните да се свържат с над 5 100 дружества по телефона, а други 6 478 ще получат персонални електронни писма с напомняне да прегледат пак годишните си финансови отчети и наличните в касите им средства. При несъответствия дружествата ще имат възможност да коригират данните и да подадат счетоводните си отчети отново.

Някои от проверяваните фирми вече са подали годишните си финансови отчети за 2020 г., макар че срокът за това изтича в края на юни. Посочените в тях касови наличности продължават да бъдат нелогично високи, категорични са от НАП.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още