Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Натискащият „Евроинс Румъния“ действал като „адвокат“ на „Сити“, която завлече румънците с над 200 млн. евро

Парите

Натискащият „Евроинс Румъния“ действал като „адвокат“ на „Сити“, която завлече румънците с над 200 млн. евро

Натискащият Евроинс Румъния действал като адвокат на Сити, която завлече румънците с над 200 млн. евро - Tribune.bg
Снимка:

Асен Христов разказа, че е бил изнудван да купи фалиращия конкурент, за да се прикрие мащабната измама. Българският холдинг отказва и следват нон-стоп проверки и глоби за наказание

Банкрутът на „City Insurance“ означаваше 3-4 пъти нарастване на цената на полицата „Гражданска отговорност“ и изплащането на 600 млн. леи от Гаранционния фонд. С други думи, румънците си платиха общо над 1 млрд. леи (над 200 млн. евро), заради тези, на които плащат да защитават техните интереси – ASF (бел. ред. румънският финансов регулатор), защото не са си свършили работата.

ASF прикриваше някои големи фалшификации и заемаха страната на „City Insurance“ всеки път. Това пише на 6 февруари в свой анализ за румънския сайт EZV.ro журналистът Дан Андроник. Румънската медия, която е една от големите в страната, отваря темата дни преди да стане ясно, че и българската „Евроинс“ има проблеми с конкретни лица от ASF.

Според Асен Христов, председател на Надзорния съвет на „Еврохолд България”, първоначално натискът срещу българската застрахователна компания е бил да се слее или изкупи портфейла на “City”, който по негова оценка обаче не струва и една лея (40 стотинки). 

Материалът на EZV.ro връща лентата години назад и в голяма степен потвърждава „чадърa“ от членове на ASF над „City“ и опитите да бъде прикрита финансовата дупка в банкрутиралия румънски застраховател, който с дъмпинг на цените в определен момент е лидер на румънския пазар.

Първата проверка на „Сити“ по отношение на финансовите индикатори е била проведена през 2020 година и потвърдила катастрофалната ситуация в компанията, която датира още от 2018 г. – а именно липсата на ликвидност, пише медията. Никой от ASF не се намесил, защото били твърде заети да прикриват кашата си.

EZV.ro подчертава, че от 2018 г. регулаторът е с нов състав, а през 2019 г. следват и вътрешни рокади на върха. Решението да започне контрол на ставащото в „Сити“ е от 1 март 2019, но данните от проверката стигат до ASF едва на 3 април 2020. Т.е. отнема им цяла година, за да установят това, което всички знаят от няколко години.

Анализът на профила на риска на компанията показал, че за парите от швейцарската Axion Swiss Bank в размер на 50 (а впоследствие 75) млн. евро не може да се потвърди, че се използват за изплащане на щети, защото стоят непокътнати. Акаунтът е захранен с пари от няколко заема със срок на връщане 2 години. За този акаунт години по-късно ще бъде установено, че никога не е съдържал действителни пари, както твърдят “City”. Става дума за пълна измама, тъй като парите не са съществували. За сметка на това са признати и сертифицирани от „специалистите“ от ASF на базата на подправени документи.

Всъщност, става ясно от материала на EZV, дирекцията за „Надзор и контрол“ открива нередност, но членове на съвета, предвождани от Кристиян Рошу, настояват за преразглеждане на тази констатация. Следва маратон от срещу, на които той настоявал заемите да се вземат предвид при изчисление на платежоспособността на компанията. След натискът, е дадено нужното одобрение, а необходимият капитал, за да се изпълни критерият  за платежоспособност, е намален.

„Въпреки че мисията на FSA е да защитава застрахованите, а не застрахователя“, коментира румънското издание. Медията определя вицепрезидента Кристиян Рошу като „на практика адвокат на „City Insurance“.

Щастливи от развоя, „City Insurance“ не внасят и стотинка повече. И така несъществуващите милиони от несъществуващия акаунт в банката, на която не са клиент, до последно остава гаранция за солидния и стабилен бизнес на „City“.

Следващата проверка през първата половина на 2020 показва, че компанията е затънала още повече, а недостигащата сума расте.

„Изненадата“, ако можем да я наричаме така, идва през 2021, когато одиторите на „City“, които трябва да оценят съществуващите активи, излизат с шокиращи новини, че има индикатори, според които банковият акаунт в Axion Swiss Bank със 75 млн. евро всъщност не съществува и всичко е измама.

„Всъщност това се знаеше от много време, но всички отказваха да знаят“, завършва материалът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети