Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Николай Денков увери, че страната ще има енергийна стратегия

Парите

Николай Денков увери, че страната ще има енергийна стратегия

Николай Денков увери, че страната ще има енергийна стратегия - Tribune.bg
Снимка:

Работниците, които се чувстват застрашени, трябва да разберат, че имат по-добри възможности

„Основната критика е, че комуникацията на правителството би могла да бъде по-добре. Споделям го“, това заяви след среща с представители на работодателските организации в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков, цитиран във financialtribune.bg. Той посочи, че кабинетът е бил напрегнат от кратките срокове и затова комуникацията е останала на заден план.

Министър-председателят заяви, че по време на днешната среща са били обменени много идеи. „Има пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия на страната през следващите няколко месеца. Колегите предложиха, че тази стратегия може да се допълни и с една индустриална стратегия, защото именно големите индустриални предприятия са най-големите потребители на енергия“, зави той.

Според Денков за работниците, които се чувстват застрашени, може да има още по-добри възможности.

„Говорихме как да бъдат поканени най-добрите национални и световни инвеститори в тези три региона”, каза Денков.

„Разговорите протекоха в конструктивен дух. Заключенията на вчерашното споразумение в голямата си част са приемливи. Трябва да се положат усилия за социалния диалог, повече прозрачност и предвидимост при формулиране на плановете. Да не се затваряме само в енергийния сектор, а да гледаме цялата икономика и в по-далечна перспектива“, каза Цветан Симеонов от Българската търговско промишлена палата. По отношение на прозрачността, според него, досега не е измислено нищо по-добро от обществените поръчки. Симеонов подчерта, че все още вървят бавно промените в законодателството, които да опростят процедурите по наемане на чуждестранна работна ръка.

Той коментира, че е редно отсега да се предвидят стимули за работодатели, които още от сега наемат работници от енергийния сектор. „Преквалификацията в професии с бъдеще също е важна. В преговорите участваха от Соларната академия. Според тях са им нужни около 2000 специалисти“, посочи Симеонов.

Председателят на АИКБ Васил Велев подчерта, че трябва да ясен процеса набиране на фирми инвеститори и апелира за активност от страна на предприятията, които могат да заявят инвестиционен интерес до 6 ноември. „Апелираме за активност от предприятията в страната, да откликнат на обявата“, подчерта той.

Велев посочи още, че по време на срещата е имало обединение позиции по отношение на това, че в страната ни има недостиг на човешки ресурс. „Затова е важно този капитал да бъде интегриран в както съществуващи, така и в нови предприятия“, категоричен беше той и посочи, че трябва да има насърчителни мерки, а не да се дават пари в торба за това да не се работи.

На въпроси на журналисти дали премиерът очаква да продължат протестите и как би действало правителството, той посочи, че трябва да изчака края на днешния ден, след като подписаното вчера споразумение ще бъде гледано от Народното събрание.

„Аз няма да коментирам възможности. Надявам, че разумът ще надделее. Преговорите с ЕК вървят по стандартни процедури. Разговорите трябва да продължат. Трябва да работим заедно. Докато хората седят по магистралите, не работим. Трябва да седнем на една маса, трябва да говорим“, заяви той.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати