Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Николай Василев: Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години

Парите

Николай Василев: Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години

Николай Василев: Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години - Tribune.bg
Снимка:

Покачването на инфлацията ще е най-голямо през пролетта, прогнозира бившият икономически министър

Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години, прогнозира бившият икономически министър Николай Василев пред БТВ. Според неговите изчисления дефицитът ще достигне 8% и ще трябва да забравим за еврозоната за поколения напред, а децата ни ще плащат дългове.

По думите му с готвения бюджет правителството „ще раздава пари на калпак, но не с чували, а със самосвали“, а приходите не могат да покрият разходите. Тревожно е, че още преди да е приет бюджета се казва, че той ще бъде актуализиран в средата на годината, смята Василев.

„Никой не знае с колко милиарда ще изгорим тогава. Аз предполагам най-малко с 2 милиарда, ако бяха 200 милиона, няма нужда от актуализация“, каза бившият икономически министър. Василев се обяви за премахването на диференцираната ставка на ДДС, която само води до лобиране на различни сектори да плащат по-малко.

„Това трябва да стане възможно по-скоро, а не през 2023 година, както се предвижда“, категоричен бе той.

Според него мораториумът върху цената на тока за битови потребители е „антисоциална мярка“. Той смята още, че държавата е трябвало да субсидира сметките само на социално слабите, а в момента се подпомагат повече хора, които нямат толкова голяма нужда, отколкото хора, които имат нужда.

„Има голям хаос с пенсионната система. След толкова много промени много хора не помнят колко е минималната пенсия. В момента много хора получават еднакви пенсии без значение дали са плащали осигуровки“, подчерта Николай Василев.

Според него „инфлацията не следва да скочи драматично, както каза финансовият министър“, като най-голяма тя ще бъде през пролетта.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати