Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Николай Василев: Това е най-разхитителният бюджет в историята на България, изсипваме пари със самосвали

Парите

Николай Василев: Това е най-разхитителният бюджет в историята на България, изсипваме пари със самосвали

Николай Василев: Това е най-разхитителният бюджет в историята на България, изсипваме пари със самосвали - Tribune.bg
Снимка:

С този дефицит България няма да има икономическо развитие, нито стабилност, предвиди експертът

„Това е най-разхитителният бюджет в историята на България. От Виденов до сега държавните разходи като част от БВП са били между 33 и 40 %, а сега за нула време новите управляващи в края на годината по мое изчисление ще завърши с 48 % разходи.  Това, в която и наука да вземем специалист, ще каже, че такъв скок е убийствен“, каза бившият вицепремиер и бивш икономически министър (2001 – 2003) Николай Василев в „Твоят ден“ по Нова нюз. „Никога България не е била толкова разхитителна като милиарди. През 2019-та година харчихме 40 и няколко милиарда от БВП. Миналата година президентът нарече бюджет от 52 милиарда лева като „разхитителен“, а сега вървим към 69 милиарда. Това са колосални средства“, подчерта той. Според изчисленията е нормално България да харчи около 55 милиарда лева, което е 39 % от БВП“.

Дефицитът също ще бъде най-големият в историята на страната – „ с това, което смятат да правят са се запътили към 8 %. С това България няма да има икономическо развитие, нито стабилност. Може и да излезем от Еврозоната, преди да сме влезли. Изсипваме пари със самосвали, няма да постигнем целите си“, подчерта икономистът.

Според Василев между 1997-ма и 2008-ма година България е имала добра фискална политика и рекордно намаляване на държавния дълг. „След септември 2020 г. се засилваме по пързалката надолу и сега с огромна скорост. В момента управляващите вярват, че колкото повече милиарди се раздават по-добре“, смята икономистът. И прогнозира, че два мандата с такова финансово управление ще доведат до кризата в Гърция, настъпила през 2010 г.

„Ако такива хора ни управляваха последните 20 години, сега България нямаше да е функционираща икономика и щеше да е по-бедна“, смята той. По енергийната тема споделя, че не му харесва да има държавни дружества 32 години след началото на прехода. „Ако беше приватизирана и либерализирана енергетиката, нямаше да се занимаваме с тези неща. В комуникацията никой не обсъжда подобни въпроси“.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати