Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Николов с проверка в „Булгаргаз“, зарече се да няма фалити и спиране на топлото

Парите

Николов с проверка в „Булгаргаз“, зарече се да няма фалити и спиране на топлото

Николов с проверка в Булгаргаз, зарече се да няма фалити и спиране на топлото - Tribune.bg

Министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че спадът в последните две седмици на европейските газови пазари и при запазване на топлото време, вероятно ще се отрази и на цената на природен газ у нас през февруари. Той даде брифинг по повод увеличението на цената на природния газ с над 30 процента от 1 януари. Николов увери, че ако има нужда подготвените мерки за компенсации на дружествата, които оперират на регулирания пазар, ще се адаптират. Зарече се да няма фалити и спиране на топлото.

„Спекулации относно фалити няма да бъдат допуснати. Продължават усилията на най-високо ниво за оптимизиране на доставките от Азербайджан“, каза Николов. Българският бизнес е в много по-добро положение от този в съседните ни държави.

„Бизнесът е засегнат в много по-малък етап спрямо бизнеса в съседни държави. От гледна точка на конкурентоспособност нашият бизнес е с привилегия, като първа точка на доставка от Русия и най-вече заради договора с Азербайджан“, заяви Николов. Помощта за бита ще помогне и на бизнеса, добави той.

„Компенсациите, които се планират са за бита, а за нерегулирания пазар, ако се стигне до ситуация, която да ги изправи в значително по-лоша среда, отколкото конкурентни бизнеси извън България, тогава ще бъдат компенсирани. С помощта за бита, целта е да се избегне предполагаем ценови шок на разходи за топлоенергия и да се намали допълнително разполагаемият доход, а със запазване на разполагаемия доход консумацията в бита ще се запази и това ще има ефект върху бизнеса “, категоричен е министърът.

На искането на бизнеса за компенсиране 75% от консумирания борсов ток и отпадане тавана на държавната помощ, той заяви, че се наблюдава рязък спад на цената на електроенергията, поради което на този етап не се обмисля промяна в схемата.

Факторите и ценовите компоненти, от които зависи природният газ в България, включват динамика на цените на петрол поради доставките от количества от Азербайджан, които за съжаление са далеч от договорните, динамика на цените на европейските газови пазари и съответните наличните количества, които да се теглят от хранилището в Чирен.

Всички тези компоненти в цените трябва да бъдат управлявани според възможностите и решенията на "Булгаргаз".

Министерството на енергетиката е възложило да се направи преглед на съответните политики на управление на дружеството и на енергийния холдинг.  


Топ новини

виж още