Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Николова: Над 22 хил. работни места в туризма са запазени благодарение на мярката 60/40

Парите

Николова: Над 22 хил. работни места в туризма са запазени благодарение на мярката 60/40

Николова: Над 22 хил. работни места в туризма са запазени благодарение на мярката 60/40 - Tribune.bg
Снимка:

България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена

Над 22 хил. работни места в туризма са запазени благодарение на мярката 60/40, съобщи вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова на форума за хотелиери „Продължаваме заедно“. Според нея този инструмент ще помогне да се съхранят още 11 000 места в идващите месеци, или общо техният брой ще надхвърли 30 000 позиции.

„Факт е, че фалити засега няма“, подчерта вицепремиерът. По думите ѝ анализът на данните показва, че това е една от най-добре работещите мерки, която има точните адресати и постига очакваните цели. До момента по проекта за краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията (мярката с 290 лв.) са одобрени заявления за компенсации на 10 192 работници, служители и самоосигуряващи се в сектора.

„Преди броени дни стана ясно, че България е на 26-о място по заболеваемост от COVID-19 в Европа“, посочи министърът. Тя уточни още, че здравните власти и техните указания към населението, което в голяма степен отговорно ги изпълнява, не позволяват претоварване на здравната система.

„Заедно с още три държави сме единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% за новорегистрирани случаи, докато средната в Европа е покачване от плюс 22%. Това е логичен резултат от предприетите от правителството своевременни стъпки за противодействие на коронавируса“, коментира министър Николова. Тя припомни, че България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), присъден ни от съобщение на Световния съвет за пътувания и туризъм. Според оценка на министерството на туризма той е и едно от най-големите ни конкурентни предимства, които с цената на безкомпромисни усилия трябва да пазим и умело да използваме за привличане на туристи.

„Нека заедно показваме и спазваме тези наши усилия, защото това е пътят от кризисни мерки да планираме възстановителни такива“, призова участниците във форума министърът на туризма.

Организаторите благодариха на министъра и посочиха, че правителството демонстрира волята си да работи съвместно с бизнеса, както за разрешаване на проблемите му, така и в търсене на инициативи, с които да се насърчава устойчивото му развитие.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати