Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Нов рекорд: БНБ за пореден месец повиши основния лихвен процент

Парите

Нов рекорд: БНБ за пореден месец повиши основния лихвен процент

Нов рекорд: БНБ за пореден месец повиши основния лихвен процент - Tribune.bg
Снимка:

У нас основният лихвен процент няма пряко отражение върху лихвите по депозитите и кредитите, но влияе върху законната лихва за забава

Нов рекорд бележи основният лихвен процент в България. БНБ обяви, че от 1 февруари той е 1,82%.

„На основание чл. 35 от Закона за Българската народна банка БНБ обявява, считано от 1 февруари 2023 г., основен лихвен процент (проста годишна лихва) в размер на 1.82 на сто“, съобщиха от БНБ.

Това е поредно повишение на основния лихвен процент. През януари той бе увеличен до 1,42%.

„На основание чл. 35 от Закона за Българската народна банка БНБ обявява, считано от 1 януари 2023 г., основен лихвен процент (проста годишна лихва) в размер на 1.42 на сто“, съобщиха в началото на годината от БНБ.

Предишното рекордно увеличение на основния лихвен процент (проста годишна лихва) бе през декември м.г., когато се повиши на 1,30%.

Предходното увеличение бе на 1 октомври м.г. Тогава БНБ вдигна основния лихвен процент на 0,49% и бе съобщено, че за първи път процентът се вдига от януари 2016 г. Повишението отбелязва и най-високата стойност на лихвения процент от декември 2009 г., когато той е бил 0,55 на сто.

У нас основният лихвен процент няма пряко отражение върху лихвите по депозитите и кредитите, които се определят предимно от лихвените нива, установени от Европейската централна банка.

С увеличаването на ОЛП обаче, ще се увеличи законната лихва за забава, която се формира като сбор от ОЛП и 10 процента.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети БНБ, увеличение
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети