Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Нов спад на турската лира спрямо щатския долар

Парите

Нов спад на турската лира спрямо щатския долар

Нов спад на турската лира спрямо щатския долар - Tribune.bg
Снимка:

От началото на годината валутата е изгубила около 26 % от стойността си спрямо долара

Ново обезценяване на турската лира спрямо щатския долар като лирата стигна до 8.05 за един долар, отбелязва Ройтерс. Според анализаторите причината се дължи на безпокойства на инвеститорите след решение на централната банка на Турция миналата седмица да остави без промяна водещата си лихва на равнище 10,25 процента въпреки пазарните очаквания за повишаване на ставката в подкрепа на националната валута.

Като фактори за обезценяването на турската лира експертите на финансовите пазари отбелязват още напрежението в отношенията със САЩ, спорът с Франция, пререканията с Гърция във връзка с правата в Източното Средиземноморие и конфликтът в Нагорни Карабах.

От петъчната сесия турската лира е отслабнала с над един процент до 8,0515 за долар спрямо 7.9650 в петък.

От началото на годината валутата е изгубила около 26 процента от стойността си спрямо щатския долар, достигайки рекордни минимуми.

Миналата седмица лирата преживя девета поред седмица на спадове и е на път към най-дългата си негативна серия от седмични спадове през последните 21 години, отбелязва и Блумбърг. Агенцията констатира, че състоянието на лирата навява спомени за 1999 г., които дадоха ход на събития, довели до икономическата криза от 2001 г.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати