Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Новата цена на газа ще стане ясна на 1 май

Парите

Новата цена на газа ще стане ясна на 1 май

Снимка:

Николай Павлов: Окончателните разчети ще бъдат ясни в следващите дни

Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/ обсъди предложение природният газ да поскъпне с 8 на сто от следващия месец.

„В момента цените на европейските борси растат, заради по-голямото търсене и започналия период на нагнетяване на синьото гориво в хранилищата“, обясни изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. По думите му именно заради количествата газ, нагнетени в Чирен, през целия отоплителен сезон топлофикационните дружества у нас са купували синьото гориво на по-ниски цени от тези, калкулирани в цените на парното и топлата вода от енергийния регулатор.

Според Николай Павлов окончателните разчети за цената на природния газ от следващия месец ще бъдат ясни в следващите дни. Независимо от обсъжданите изчисления, направени преди две седмици, цените на европейските борси продължават да се повишават.

„По наши изчисления повишението вече е с малко над 12%. Тенденцията „Булгаргаз" да предлага по-ниска цена на природния газ в сравнение с цените на европейските пазари ще продължи през май и през следващите месеци, като от нашите предварителни калкулации цената ще бъде около 10-11% по-ниска в сравнение с цените на европейските газови пазари", уточни Павлов.

Окончателната промяна в цените ще е ясна на 1 май, когато „Булгаргаз" ще внесе актуализираното си предложение.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още