Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Нови 25,4 млн. лева под формата на микрокредити се насочват към 850 стартиращи и социални предприятия

Парите

Нови 25,4 млн. лева под формата на микрокредити се насочват към 850 стартиращи и социални предприятия

Нови 25,4 млн. лева под формата на микрокредити се насочват към 850 стартиращи и социални предприятия - Tribune.bg
Снимка:

Fibank: Осигуряваме 19,3 млн. лева – целта ни е да достигнем до 650-700 потенциални клиенти

Андреа Драганова

Нови 25,4 млн. лева под формата на микрокредите се насочват към 850 стартиращи и социални предприятия. Това стана ясно днес, след като Фондът на фондовете (ФНФ) подписа договори с Първа инвестиционна банка (Fibank), Микрофонд и СиС Кредит. Те са избраните посредници за изпълнение на финансов инструмент „Микрокредитиране със споделен риск“.

Средствата са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Целта на инструмента е подобряване на достъпа до финансиране за създаване и развитие на стартиращи предприятия, на лица от определени уязвими групи – безработни над 6 месеца, младежи до 29 години и хора с увреждания, както и на социални предприятия.

„Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ беше първата оперативна програма, която още през 2015 година подписа споразумението с Фонда на фондовете на обща стойност 70 милиона лева. За пръв път доста смело Министерството на труда и социалната политика подходи към един изцяло нов инструмент – микрокредитиране и кредитиране на предприемачи и на социални предприятия. Темата за предприемачеството винаги е била в полезрението на нашата политика и то по-скоро от гледна точка на изграждане на умения на хората за предприемачество“. Това заяви Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика по време на събитието.

Fibank ще управлява публичен ресурс в размер на 15 млн. лв., като банката е поела ангажимент да осигури допълнителни 4 825 000 лева частен капитал. По този начин общата сума, която ще достигне до крайните получатели под формата на микрокредити се очаква да е в размер на 19,3 млн. лв.

На микрофинансиращата институция Микрофонд, ФНФ предоставя за управление 3 млн. лева. Чрез допълнителния частен ресурс се очаква общата сума да достигне 3,23 млн. лева. СиС Кредит от своя страна ще управлява 2,5 млн. лв., като чрез частно съфинансиране ще осигури на кредитополучателите общо 2,84 млн.лв.

По този начин общите средства, включващи публичния и частния ресурс, които се насочват към пазара са в размер на 25,4 млн. лв. С тях се очаква 850 стартиращи и социални предприятия да получат нисколихвено кредитиране.

„До сега не е имало банка, която да го прави и ние сме много горди и много благодарни за тази възможност. Решихме да се заемем, така или иначе ние подкрепяме българския бизнес отдавна. Ние сме една от най-големите банки на пазара и най-голямата българска. Имаме добре изградени позиции във финансиране и подпомагане на малки и средни предприятия. Така че, този инструмент надгражда възможностите, които ние можем да предоставим на нашите бъдещи клиенти по програмата да развият свой бизнес“. Това заяви след церемонията по официалното подписване за Tribune.bg Севдалина Василева, изпълнителен директор и член на УС на Fibank.

„Много се говори за предприемачеството, как то положително повлиява на развитието и стимулирането на икономиката. Винаги се тръгва от микропредприятие. Така че, смисълът на тази програма е нещо, което ние припознаваме и като своя мисия. Включваме се с пълното съзнание, че това са стартиращи предприятия, социално предприемачество – тема, за която доскоро почти не се говореше в България“, допълни тя.

„Използвайки широката си клонова мрежа, добре установените си контакти с партньори и дългите години работа със сегмента на микропредприятия и малки средни предприятия, мислим, че всъщност ще можем да бъдем полезни да им предоставим и консултацията, и необходимото финансиране, което е доста специфично по силата на инструмента. Това са сравнително малки кредити от 5 хиляди лева до 25 хиляди евро. Характерното тук е че те са доста изчислени и облекчени по отношение на обезпеченията“, обясни още Севдалина Василева.

„Целта ни е да достигнем до 650-700 потенциални клиента и то всъщност предприемачи, което е много важно“, уточни изпълнителният директор на Fibank.

Заемите ще могат да са със срок на погасяване до 10 години. Ще бъде предлаган и до 2 години гратисен период за главницата по кредита.


Коментари (2)

Йоанна Всеки малък бизнес води след себе си стимул за останалите малки да си повярват и така се завърта колелото
27.06.2019 14:42 / Отговор
Антон Крайно време беше да се отпусне подобно финансиране за микропредприятията в страната! Сега с клоновата мрежа на ПИБ могат да стигнат и до по-малките и бедни населени места, където банката има свои офиси!
28.06.2019 13:35 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети