Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Нови цени на тока и парното от 1 юли

Парите

Нови цени на тока и парното от 1 юли

Нови цени на тока и парното от 1 юли - Tribune.bg
Снимка:

За нови цени на парното и електрическата енергия от 1 юли съобщават от КЕВР. Средното увеличение на цената на тока за битовите потребители е с 1,77%, съобщиха от регулатора. От КЕВР посочват, че при приемането на цените за услугите на електроснабдителните дружества в страната са отчетени всички ценообразуващиелементи.

За потребителите на "Електрохолд" цената на електроенергията се увеличава с 3,10 %, а на EVN - с 1,85 %. За клиентите на "Енерго Про" токът поевтинява с 0,49 %. В утвърдените цени е включена и стойността на мрежовите услуги.

От Комисията за енергийно и водно регулиране посочват, че с предложеното минимално увеличение цените на тока за битовите потребители у нас остават едни от най-ниските в Европа. Според регулатура определянето на цените за период от една година напред създава условия за предвидимост и сигурност на разходите на домакинствата. От КЕВР изтъкват, че сегашното средно поскъпване на електроенергията е най-малкото за последните 10 години, като през 2023 г. то е било с 4,7%, а през 2022 г. - с 4,3%.

Със 7,02% намалява цената на "Топлофикация София". Малко повече - със 7,81%, намалява цената за клиентите на "ЕВН България Топлофикация" ЕАД.  

Във Варна цената на парното се понижава с 3.74%, във Враца - с 11.35%, а във Велико Търново - 2.44%. В Разград намалението е с 9.94%, в Русе - с 11.98%, в Перник - с 7.20%, а в Сливен - с 10.41%.

От КЕВР отбелязват, че преди утвърждаването на новите цени е изготвена обоснована прогноза на основните ценообразуващи елементи, формиращи цената на топлинната енергия - разходи за природен газ и за закупуване на въглеродни емисии. Прогнозите са изготвени след обстойно проучване на цените и тенденциите на международните пазари на природен газ, въз основа на сключените сделки по тримесечия за година напред. Отчетени са тенденциите и сключените сделки на международните платформи за въглеродни емисии. Въз основа на това комисията е определила средна прогнозна цена на природния газ за новия регулаторен период в размер на 63,56 лв./MWh без цени за достъп и пренос. Определена е и прогнозна средна цена на емисиите за периода в размер на 70,00 €/t СО2.

От регулатора отбелязват, че новите цени на ток и топлоенергията са утвърдени след провеждането на обществени обсъждания на 13 юни, на които са били поканени всички заинтересовани страни.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати