Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Щерьо Ножаров от БСК: Бизнесът не подкрепя „Газпром“, но няма други алтернативи

Парите

Щерьо Ножаров от БСК: Бизнесът не подкрепя „Газпром“, но няма други алтернативи

Щерьо Ножаров от БСК: Бизнесът не подкрепя Газпром, но няма други алтернативи - Tribune.bg
Снимка:

„Предложението на „Булгаргаз“ за увеличението с 60% на газа всъщност е 100% - което е 298 лв.“, посочи икономистът

Последиците върху индустрията, ако не бъдат осигурени доставките на газ, ще засегнат всички. Енергийните цени са основният фактор, който увеличава инфлацията. Последиците ще засегнат цялото общество, от гледна точка на бизнеса ще засегнат цели отделни подотрасли. Това каза пред БНТ Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българската стопанска камара.

„Например - при торовите заводи газът е основна суровина. „Неохим“ в Димитровград може директно да спре съвсем скоро, което ще повлияе на земеделските цени и хранителните стоки. Керамиката може да спре, циментови, металургични заводи, хартия, химия, стъкларство. Производството на хляб дори е свързано с газ“, каза Ножаров.

„Ще бъдат засегнати и косвени индустрии, освен земеделието през торовите заводи, строителството от гледна точка на металите и арматурни железа, което увеличава всички цени. Ефектите за икономиката ще бъдат много тежки“, предупреди икономическият съветник.

„Предложението на „Булгаргаз“ за увеличението с 60% на газа всъщност е 100% - което е 298 лв. Представете си какво означава това за бизнеса и не е ясно каква ще е цената за септември“, каза той.

„Асоциацията на работодателските организации, която обединява 80% от бизнеса иска обещанието на отиващото си правителството за компенсации от цената от 142 лв. Бизнесът ще настоява за това, защото в противен случай изпада в непоносимост и прогнозите са за сериозни съкращения“, каза още Ножаров.

Той заяви, че ситуацията с трите танкера е много неясна. Дори те да дойдат, това няма да покрие цялото потребление, а само 65%.

„Газохранилището в Чирен е най-малкото в Европа и най-малко запълненото. Покрива капацитет от 1/6 от нуждите на България, което е нищожно количество. Предполага се да бъде запълнено на 85% в края на годината, което няма да реши въпросът“, предупреди Ножаров.

„С трите танкера има неясноти. Съответната цена не може да бъде определена колко е точно, самата сделка не е потвърдена. Неясна е цената на този газ и дали изобщо ще дойде. Азербайджан също не е алтернатива, защото там имаме един изчерпан капацитет“, посочи икономическият съветник.

„Бизнесът няма подкрепа към „Газпром“ или към Русия, категоричен е обаче Ножаров.

„Просто липсват други алтернативи и държавата не си е свършила работата да ги посочи. България е без енергийна стратегия от две години“, подчерта той.

„По отношение на „Газпром“ се появяват коментари от експерти за правилото „вземи или плати“. България може да плати дори неустойки, че не плаща газа. България обаче тук може да има възражения, защото „Газпром“ едностранно промени условията за плащане. Т.е. не е ясно доколко „Газпром“ би осъдил България. Не се вижда друга алтернатива, от всички възможни това остава като възможност за допълване на необходимите количества. Ако правителството предложи друга алтернатива, бизнесът е съгласен“, каза Щерьо Ножаров.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати