Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. НС прие Доклада на Временната комисия за придобиването на акции на ПИБ от ББР

Парите

НС прие Доклада на Временната комисия за придобиването на акции на ПИБ от ББР

НС прие Доклада на Временната комисия за придобиването на акции на ПИБ от ББР - Tribune.bg
Снимка:

Сделката е пазарна, изтъкна Евгения Ангелова, председател на Временната комисия

Народното събрание прие Доклада за дейността на Временната комисия по повод придобиването от „Българска банка за развитие“ АД /ББР/ на 28 265 200 акции от капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД /ПИБ/.

Депутатите отхвърлиха предложението на заместник-председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски докладът на комисията да бъде изпратен на прокуратурата, защото води до 50 млн. лв. загуби за държавата.

Временната комисия за придобиването на акции на ПИБ от ББР бе създадена на 30 юли 2020 г. със срок на работа два месеца по предложение на социалистите.

За председател на комисията бе избрана Евгения Ангелова, а нейни заместник-председатели бяха проф. Румен Гечев от БСП и Александър Сабанов от ВМРО.

„Правителството подари 50 млн. на свои приятели - крайно време е да се затвори багажника на джипката и да спре изтичането на парите на народа“, коментира от трибуната социалиста проф. Румен Гечев. Той бе подкрепен от колегата си Иван Иванов, който обърна внимание върху равнодушието на управляващите за казуса с ПИБ.

„Сделката за ПИБ е проведена по всички правила, няма съмнения и притеснения, тъй като е многократно проверявана“, посочи от трибуната народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова, която е и председател на Временната комисия за придобиването на акции на ПИБ от ББР. В коментар за изнесеното от проф. Румен Гечев, че държавата през ББР е купила акции на ПИБ за 5 лв. всяка, докато на борсата най-високата им цена е 1.80лв., Евгения Ангелова обърна внимание на това, че сделката е пазарна и е многократно проверявана от отговорните институции, в т. ч. и от БНБ и ЕЦБ.

Тази емисия/на ПИБ б.р./ е емисия на изцяло нови акции. Тя няма нищо общо с вторичния пазар, т.е. по цените, които акциите се търгуват на борсата, подчерта Ангелова.

В рамките на срока си на действия комисията е провела 4 заседания. Изводите от доклада на комисията са, че придобиването на акциите представлява стратегическа инвестиция, свързана с разширяване на оперативния потенциал на ББР, а не спекулативна транзакция в търсене на финансов ефект.

Сред изводите са, че увеличаването капитала на банката ще доведе до допълнително укрепване на капиталовите ѝ показатели.

За доклада гласуваха 102 народни представители, против бяха 59, а един гласува въздържал се.


Коментари (3)

Иванов БСП отново против... защо ли не се изненадвам, че червените комунисти, наследниците на Тодор Живков са против влизането ни в Еврозоната и в стабилния европейски банков съюз?!? А Румен Гечев плаче за затвор!
20.01.2021 14:30 / Отговор
У лево! А сАмият Гечев не помним ли на кво дередже ни докара при Виденов?
20.01.2021 16:10 / Отговор
Петър Сделката е одобрена от всички важни институции в ЕС, тука продължава да се занимаваме с глупости.
20.01.2021 20:45 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема