Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. НСИ: 103% е поскъпнало за година производството и разпределението на ток, топлоенергия и газ

Парите

НСИ: 103% е поскъпнало за година производството и разпределението на ток, топлоенергия и газ

НСИ: 103% е поскъпнало за година производството и разпределението на ток, топлоенергия и газ - Tribune.bg
Снимка:

Цената за производство на хранителни продукти е скочила с 29.2%

Общият индекс на цените на производител нараства с 42.5% през юли 2022 година в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 103.0%, преработващата промишленост – с 25.3% , а в добивната промишленост е отчетено намаление - с 4.3%. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Общият индекс на цените на производител се увеличава с 3.8% през юли 2022 година спрямо предходния месец.

Значителен ръст е регистриран за месец при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 19.3%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 14.1%, и в преработващата промишленост - с 2.2%.

Понижение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 9.4%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0.9%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.6%. По-високи цени са отчетени при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 2.9%, производството на химични продукти - с 2.8%, производството на тютюневи изделия - с 1.8%.

В преработващата промишленост значително повишение на цените е отчетено при: производството на химични продукти - с 46.5%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 31.8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 30.6%, производството на хранителни продукти - с 28.2%

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се увеличава с 8.0% през юли 2022 година спрямо предходния месец. Ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 20.1%. Намаление на цените е отчетено в добивната промишленост - със 7.8%, и в преработващата промишленост - с 0.8%.

Понижение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 11.1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1.7%, производството на електрически съоръжения - с 1.2%. По-високи цени са отчетени при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 4.1%, и при производството на химични продукти - с 3.0%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 56.0% през юли 2022 година в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 101.6%, преработващата промишленост - с 31.4%, и добивната промишленост - с 4.7%.

Спрямо юли 2021 година съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти - с 66.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 56.8%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 31.3%, и производството на хранителни продукти - с 29.2%.

Индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 3.4% през юли 2022 година спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2021 година нараства с 22.2%, става ясно от публикуваните данни на НСИ.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати