Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. НСИ: Българинът изпитва значителни затруднения при покриване на ежедневните си разходи

Парите

НСИ: Българинът изпитва значителни затруднения при покриване на ежедневните си разходи

НСИ: Българинът изпитва значителни затруднения при покриване на ежедневните си разходи - Tribune.bg
Снимка:

Българинът изпитва значителни затруднения при покриване на ежедневните си разходи, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

През второто тримесечие на 2022 г., както и през предходните две тримесечия, делът на хората, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, е относително висок - над 75%.

С известни затруднения са 37.1% от българите, 28.5% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12.9% - като много трудно. Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 18.2%, а едва 3.3% не изпитват никакви затруднения.

НСИНСИ

Общо делът на лицата без затруднения през второто тримесечие на 2022 г. намалява с 0.2 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 г. и с 2.9 процентни пункта спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година.

Доходите на повечето домакинства остават без промяна, става още ясно от данните на НСИ.

Увеличение на доходите са посочили 19.2% от лицата, което е с 0.7 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., но с 10.6 процентни пункта по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г. Основните причини за увеличение на доходите и през трите изследвани тримесечия са увеличение на пенсиите, социалните помощи и индексиране/преизчисляване на заплатата.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 7.7% от лицата, като основните причини са загуба на работа/безработица/фалит на собствена фирма и намаляване на работното време, надницата или заплатата.

* През второто тримесечие на 2022 г. Националният статистически институт продължи провеждането на допълнителна анкета към Наблюдението на домакинските бюджети по проект „Доходи и условия на живот (ILC) - Статистическа инфраструктура по IESS - SILC 2022, модул - Събиране на годишни данни за 2021 и 2022“ съгласно споразумение за субсидия с Европейската комисия 101052273 - 2021-BG-ILC-SILC. Проучването има за цел осъществяване на тримесечен мониторинг на промените в условията на живот на домакинствата в резултат на пандемията COVID-19. Анкетирани бяха 5 740 лица на възраст 16 и повече навършени години от 3 053 домакинства.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети