Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. НСИ: Данните за БВП е немислимо да се манипулират

Парите

НСИ: Данните за БВП е немислимо да се манипулират

НСИ: Данните за БВП е немислимо да се манипулират - Tribune.bg
Снимка:

Данните за Брутния вътрешен продукт е немислимо да се манипулират или изкуствено да завишават. Това заяви пред журналисти председателят на НСИ Сергей Цветарски във връзка с отправени критики от страна на левицата, че растежът изкуствено се завишава, за да се хвали кабинетът.

„Нашите специалисти вече няколко пъти обясниха, че методите, по които се изчислява БВП и оттам трябва да се види, че е невъзможна такава манипулация да се направи по желание на който и да е – дали да разкрасяваме едни данни или обратно да занижаване. Аз не мога да си отговоря на въпроса как това може да се случи. Дори го възприемам като обида към нашата работа, че някой може да извърши такава манипулация. Няма как да стане“, категоричен е Цветарски, цитиран от БГНЕС.

Председателят на НСИ обясни, че ясно са показани компонентите как се изчислява БВП, видни са и отчетите от съответните фирми, отчетите за внос и износ. “Всичко това са документи, не могат да бъдат подменени“.

Цветарски отрече и твърденията, че растежът се завишава заради кандидатстването за „чакалнята“ на еврозоната.

„Това пък изобщо не е в моята сфера, тъй като ние не се интересуваме от политическия резултат впоследствие. Ние държим да произведем информацията, за която гарантираме, че е качествена. А по-нататък тя за какво ще бъде използвана, аз лично не поемам отговорност. Но и като човек, честно казано не разбирам, каква би била връзката между БВП и „чакалнята“ за еврозоната“, признава Сергей Цветарски.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НСИ, БВП, данни

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати