Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. НСИ: Икономически растеж от 2,1% на тримесечна база заради скок при износа

Парите

НСИ: Икономически растеж от 2,1% на тримесечна база заради скок при износа

Снимка:

Спад на БВП с 3,8% в края на 2020 г. спрямо година по-рано

Българската икономика нараства през четвъртото тримесечие на 2020 г. с 2,1% спрямо третото тримесечие, когато се разшири с 3,9%, показва експресна оценка на Националния статистически институт /НСИ/.

Най-голям дял в БВП отново заема крайното потребление (80,4% от БВП), което в стойностно изражение възлиза на 25,796 млрд. лева. През четвъртото тримесечие бруто капиталообразуването е за 6,9928 млрд. лева и заема 21,8% от БВП на страната.

Експресните данни НСИ показват, че основната причина за регистрирания икономически ръст през четвъртото тримесечие спрямо предходните три месеца е увеличението на износа на стоки и услуги с цели 11,3 на сто.

Крайното потребление, което по принцип е ключов двигател за растежа на икономиката, обаче се свива през последните три месеца на миналата година със 7,7% след повишение с 3,2% през третото тримесечие на фона на новите ограничителни противоепидемични мерки в страната в края на 2020 г.

БВП на страната се свива с 3,8% спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. Това става след спад с 4,6% през периода юли - септември и друг с цели 7,8% през април-юни, когато беше отбелязан най-големият икономически спад в нашата страна от началото на 1997 г. заради въведените през второто тримесечие на 2020г. строги карантинни мерки за ограничаване на първата вълна на коронавирусната пандемия.  

 


Етикети НСИ, БВП, растеж

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още