Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. НСИ: Спад на БВП на България през третото тримесечие с 5,2% на годишна база

Парите

НСИ: Спад на БВП на България през третото тримесечие с 5,2% на годишна база

НСИ: Спад на БВП на България през третото тримесечие с 5,2% на годишна база - Tribune.bg
Снимка:

Външнотърговското салдо през третото тримесечие е положително

Брутният вътрешен продукт/БВП/ на страната намалява с 5.2% от юли до септември спрямо третото тримесечие на 2019 г., отчита експресна оценка на НСИ. Този резултат бе предшестван и от драматичен спад с 8.6% през периода април-юни. Отчетеното намаляване на БВП според експертите е в резултат на въведените строги карантинни мерки за ограничаване на първата вълна на коронавирусната пандемия през второто тримесечие на 2020 г. Така през годината беше отбелязано най-драматичното свиване на икономиката на България от началото на 1997 г., показват предварителните данни на НСИ.

Според експресната оценка на НСИ през ноември произведеният БВП за третото тримесечие на годината възлиза на 31,676 млрд. лева по текущи цени, като на човек от населението се падат 4572 лева от стойностния обем на показателя. Преизчислен в евро, БВП е съответно 16,196 млрд. евро, като на човек от населението се падат 2338 евро.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност /БДС/ през третото тримесечие на 2020 година възлиза на 27,288 млрд. лева по текущи цени.

През периода юли - септември тази година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 0,2 процентни пункта спрямо същото тримесечие на миналата година. В същото време индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1,7 процентни пункта до 27,5%, докато реализираната  добавена стойност от дейностите в сферата на услугите намалява до ниво от 66,0% при 67,9% през третото тримесечие на 2019-а година.

За крайно потребление през третото тримесечие на 2020 г. се изразходват 76,7% от произведения БВП. Крайното потребление, което по принцип е важен двигател за растежа на икономиката, нараства през периода юли - септември тази година с 3,2% на тримесечна база и нараства на годишна база с 2,7% .

Външнотърговското салдо през третото тримесечие е положително и в размер на 1,1374 млрд. лева, като през периода юли - септември износът на стоки и услуги се повишава с 2,0% на тримесечна база до 17,5992 млрд. лева.

В същото време вносът нараства през третото тримесечие с цели 20,8% на тримесечна база до 16,4618 млрд. лева, като на годишна база вносът намалява с 4,3% след понижение с 19,7% през периода април - юни.

 


 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети