Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. НСТС с препоръка за двойно вдигане на командировъчните в страната – от 20 на 40 лева

Парите

НСТС с препоръка за двойно вдигане на командировъчните в страната – от 20 на 40 лева

НСТС с препоръка за двойно вдигане на командировъчните в страната – от 20 на 40 лева - Tribune.bg
Снимка:

Размерът не е променян от 2008 г.

„Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна съгласие за промените в Наредбата за командировките в страната и Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина“. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров след днешното заседание на НСТС, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. 

Измененията бяха подкрепени от национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите.

„Промените предвиждат увеличаване на минималния размер на дневните пари при командировка в България от 20 на 40 лв. Този размер не е променян от 2008 г., а двойното увеличение изпреварва натрупаната в този период 60% инфлация“, обясни министър Лазар Лазаров. „Промените отчитат спецификите в икономическото и социалното развитие на страната, а от друга страна са в съответствие с финансовите възможности на предприятията“, добави той.

Предвижда се и възможност дневните пари да бъдат в размер до 200 на сто от нормативно определения минимум или 80 лв. по преценка на командироващия или когато това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикална организация на държавните служители.

С промените в наредбата се намалява и административната тежест за предприятията. Те ще могат да издават заповедта за командироване електронно. Премахва се и задължителното изискване за нейното подпечатване, което създава съществени затруднения и ненужно административно натоварване. Командироващите ще могат да преценяват дали е необходимо удостоверяване на присъствието на работниците и служителите на обекта, на който са командировани. Новите разпоредби създават и условия за по-адекватно отчитане и на пътните разходи при ползване на личен автомобил от командирования.

„С измененията в Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина се повишават размерите на дневните пари, които се предоставят на командированите работници и служители, като се отчитат спецификите на отделните държави“, обясни вицепремиерът Лазар Лазаров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети