Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Няма да рестартират процедурата за диверсификация на ядреното гориво

Парите

Няма да рестартират процедурата за диверсификация на ядреното гориво

Няма да рестартират процедурата за диверсификация на ядреното гориво - Tribune.bg
Снимка:

Към днешна дата не съществува реална причина, поради която процедурата по диверсифициране на доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ да се налага да бъде рестартирана“, обяви пред журналисти служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Процесът по осигуряване на диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво на 5 и блок на ядрената ни централа е планиран на три етапа, първият, от които тръгна още през 2019 г.

За изпълнението на този етап през 2019 г. е подписан договор с компанията „Уестингхаус“ за разработване на технико-икономическа обосновка за лицензиране и внедряване на усъвършенстван тип ядрено гориво на блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй“ при работа на мощност 3120 MV“, коментира министърът.

Вторият етап включва разработването на обосноваваща документация, необходима за изготвяне на отчет за анализ на безопасността на 5 и 6 блок при внедряване на алтернативен (нов, модифициран) тип ядрено гориво. Този втори етап е стартирал на 29 януари 2021 и в момента е в процес на изпълнение.

Третият етап включва избора на доставчик за изработване и доставка на горивни касети.

Към настоящия момент се извършват необходимите действия за подготовка на провеждането на избора на доставчик“, подчерта министър Христов.

Той посочи, че основният приоритет при осъществяването на реална диверсификация на доставките на ядрено гориво за атомната ни централа остава спазването в най-висока степен на ядрената безопасност и гарантирането сигурността на енергийните доставки.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати