Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Нямаме недостиг на ток, но цените за бизнеса остават много високи

Парите

Нямаме недостиг на ток, но цените за бизнеса остават много високи

Снимка:

Днес имаше среща на министъра на енергетиката Андрей Желязков с АИКБ, БЕХ, КЕВР и синдикати

Цената на борсовия ток и днес е пикова - 330 лв. за мегаватчас. Продължаващите шокови цени доведе до свикване на среща  на представители на енергийното министерство, индустрията, търговците на ток и синдикатите. Целта – намиране на решение  за намаляване на отрицателния ефект за бизнеса.

„Ситуацията наистина е много драматична. Още не е настъпила зимата, цените на енергоносителите са в шокови нива. Цените на въглеродните емисии поскъпнаха. Има недостиг на природен газ при наближаваща зима. Така или иначе, много ще бъде трудно, защото това е задача текуща на служебното правителство - да се намери вариант поне до края на март да има по-спокоен пазар", каза Константин Стаменов - председател на Сдружението на големите енергийни потребители.

Дефицит на производство нямало, произвежда се много повече, отколкото се потребява у нас.

В момента потреблението в България е 4 хиляди мегаватчаса, а износът - 2 000.

Министърът на енергетиката Андрей Живков заяви, че ТЕЦ „Марица-изток 2" работи на пълна мощност, с изключение на два блока, които са в планиран ремонт. „За нас е важно индустрията да остане конкурентна и да няма фалити и сътресения в икономиката“, каза той. 

През следващата седмица предстоят разговори и с министерствата на финансите и на икономиката, за да бъдат продължени и задълбочени обсъжданията за възможните мерки за подпомагане на бизнеса.   

 


Топ новини

виж още

Актуална тема