Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Нямаме недостиг на ток, но цените за бизнеса остават много високи

Парите

Нямаме недостиг на ток, но цените за бизнеса остават много високи

Нямаме недостиг на ток, но цените за бизнеса остават много високи - Tribune.bg
Снимка:

Днес имаше среща на министъра на енергетиката Андрей Желязков с АИКБ, БЕХ, КЕВР и синдикати

Цената на борсовия ток и днес е пикова - 330 лв. за мегаватчас. Продължаващите шокови цени доведе до свикване на среща  на представители на енергийното министерство, индустрията, търговците на ток и синдикатите. Целта – намиране на решение  за намаляване на отрицателния ефект за бизнеса.

„Ситуацията наистина е много драматична. Още не е настъпила зимата, цените на енергоносителите са в шокови нива. Цените на въглеродните емисии поскъпнаха. Има недостиг на природен газ при наближаваща зима. Така или иначе, много ще бъде трудно, защото това е задача текуща на служебното правителство - да се намери вариант поне до края на март да има по-спокоен пазар", каза Константин Стаменов - председател на Сдружението на големите енергийни потребители.

Дефицит на производство нямало, произвежда се много повече, отколкото се потребява у нас.

В момента потреблението в България е 4 хиляди мегаватчаса, а износът - 2 000.

Министърът на енергетиката Андрей Живков заяви, че ТЕЦ „Марица-изток 2" работи на пълна мощност, с изключение на два блока, които са в планиран ремонт. „За нас е важно индустрията да остане конкурентна и да няма фалити и сътресения в икономиката“, каза той. 

През следващата седмица предстоят разговори и с министерствата на финансите и на икономиката, за да бъдат продължени и задълбочени обсъжданията за възможните мерки за подпомагане на бизнеса. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети