Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. НЗОК с над 260 млн. лв. задължения към чуждестранни болници

Парите

НЗОК с над 260 млн. лв. задължения към чуждестранни болници

НЗОК с над 260 млн. лв. задължения към чуждестранни болници - Tribune.bg
Снимка:

Отделно Касата има да изплаща 500 млн. лв. към родни лечебни заведения

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има над 260 млн. лева задължения към чуждестранни болници. Това съобщи по време на петъчния парламентарен контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Към края на 2017 г. общите искове от други европейски държави към НЗОК възлизат на 259 120 200 лв. Още около 70 млн. лв. са натрупани през 2018 г., обясни той.

Кирил Ананиев посочи, че с решение на Надзорния съвет на Касата от май 2018 г. е приет план за разплащане, като са предвидени 69 млн. лв. за възстановяване на извършени разходи за лечение на български граждани, осигурени социално у нас, по време на престой в чужда държава.

„Предвижда се по тригодишна прогноза за разходите на НЗОК за периода 2019-2021 г. да бъдат погасени всички просрочени задължения към друга държава по реда на Европейския регламент за системите за социална сигурност“, уточни здравният министър.

Кирил Ананиев оспори твърденията на депутата от БСП Гьорги Гьоков, че още 1 млрд. лв. са натрупаните задължения на НЗОК към българските болници. Според данни на министерството, които министърът цитира, задълженията на НЗОК към нашите лечебни заведения са около 500 млн. лв.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още