Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Обмислят социалната пенсия за старост да стане 170 лева от Коледа

Парите

Обмислят социалната пенсия за старост да стане 170 лева от Коледа

Снимка:

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се повишава от 300 лв. на 370 лв.

За прилагане на справедлив подход при актуализиране доходите на всички пенсионери, се предлага размерът на социалната пенсия за старост да бъде повишен от 148,71 лв. на 170 лв. месечно, считано от 25 декември 2021 година. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, публикуван за обществено обсъждане.

Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Необходимите средства за увеличението, възлизащи на около 682,4 хил. лв. за периода 25 декември - 31 декември 2021 година, са планирани и заложени в бюджета на фонд „Пенсии, несвързани с трудова дейност“, утвърден със Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 година.

С промените от септември в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 година, бяха приети изменения в Кодекса за социално осигуряване (КСО), съгласно които от 25 декември 2021 година ще се увеличи тежестта на една година осигурителен стаж във формулата за определяне на размера на пенсиите от 1,2 на 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане и всички пенсии за трудова дейност ще бъдат преизчислени с по-високата тежест на осигурителния стаж.

Също така, на основание промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 година минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 25 декември 2021 година се повишава от 300 лв. на 370 лв.

Размерът на социалната пенсия за старост обаче, който служи като база за определяне на останалите пенсии, несвързани с трудова дейност, както и на някои добавки към пенсиите, се определя от Министерския съвет (МС).  


Топ новини

виж още

Актуална тема