Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Общо 13 участника заявиха интерес към проекта АЕЦ „Белене“ (ПОДРОБНОСТИ)

Парите

Общо 13 участника заявиха интерес към проекта АЕЦ „Белене“ (ПОДРОБНОСТИ)

Общо 13 участника заявиха интерес към проекта АЕЦ Белене (ПОДРОБНОСТИ) - Tribune.bg
Снимка:

Министър Петкова: Подадените заявления за участие в АЕЦ „Белене“ доказват реалния интерес към проекта

Общият брой на получените заявление за участие в проекта за втора атомна централа в Белене са 13, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Подадените заявления за участие в АЕЦ „Белене“ доказват реалния интерес към проекта“, коментира енергийният министър. По думите ѝ седем са компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор в бъдещата централа - руската държавна корпорация „Росатом“ чрез компанията „Атоменергопром“, Китайската национална ядрена корпорация, Корейската хидро-атомна корпорация, регистрирана в Германия компания Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство, консорциумите „АЕЦ Белене“ и „Атомна електроцентрала Белене 2019“, както и регистрирана в България компания „ИПК и УП“ ЕООД.  Френската компания „Фраматом“ декларира интерес за участие при структурирането на финансирането на проекта за осигуряване на системите за безопасност, в т.ч. електрически, системи за оборудване и контрол и други. От страна на американската „Дженерал електрик“ се заявява участие при структуриране на финансирането, както и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети, включително оборудване за турбинна зала, компресори, трансформатори и др.  Подадени са и четири оферти за придобиване на миноритарен дял в бъдещата АЕЦ „Белене“ и дългосрочно изкупуване на електроенергия – от „Юръпиън трейд оф енерджи“ АД, „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД, Атоменергоремонт и от Република Северна Македония.

„Едни от световните лидери в ядрената енергетика са заявили интерес към АЕЦ „Белене“. Мисля, че скептицизмът е разсеян. Процедурата е гъвкава по отношение на воденето на преговорен процес и дава възможност за обединения в рамките на процедурата. Голяма част от компаниите, проявили интерес, работят заедно по други проекти, което дава добра перспектива за реализацията на бъдещата централа“, подчерта министър Петкова. Тя допълни, че в срок от 90 дни работна група с представители от Министерството на енергетиката, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД ще изготви кратка листа на фирмите, заявили интерес за участие в проекта АЕЦ „Белене“ като стратегически инвеститори.

Министър Петкова изтъкна, че изборът на инвеститор във втората ни ядрена централа е една година.

„По-дълъг и по-кратък може да бъде от една година, това е индикативен срок. Важно е процедурата да приключи с успех, а не бързо“, категоричен е енергийният ни министър. Българска страна ще участва в проекта с активите на площадката, лицензите и реакторите за АЕЦ „Белене“, като това ще е блокираща квота, независимо дали ще се изчисли на 34 или 40 и няколко процента. Оценката на държавните активи все още не е приключила. „При стартирането на преговорите ще сме готови и с оценка на нашите активи“, обяви в заключение министър Петкова.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Фалш Нито едно изречение на министърката не е вярно.
20.08.2019 23:45 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати