Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Очаква се поевтиняване на хранителните стоки и ръст на онлайн продажбите

Парите

Очаква се поевтиняване на хранителните стоки и ръст на онлайн продажбите

Снимка:

Намаляване на цените на хранителните стоки за продължителен период от време, прогнозира пред БНТ директорът на Софийската стокова борса Васил Симов. Според него, когато презапасяването намалее, търговците ще трябва да свалят цените.

Цените на хранителните стоки на борсата през последните две седмици вървят надолу. Става въпрос за пшеница, царевица и слънчоглед. Поевтиняване има и при брашното. Задържа се цената на млечните продукти и на яйцата. Поскъпват обаче месото и цитрусовите плодове.

„Няма да се учудя, ако при някои хранителни стоки се забележи по-продължително намаляване на цените, тъй като съм свидетел на едно презапасяване на населението, купуваха се много големи количества хранителни продукти, аз съм убеден, че те не могат да бъдат изконсумирани за една седмица и в следващата седмица покупателната активност ще намалее. Когато намалее силата на покупателите, търговците при всички положения ще се опитат да намалят цената, за да продадат останалите продукти“, обясни Симов.

Трудна година за банките и за техните клиенти, прогнозира банкерът Левон Хампарцумян. По думите му анализ на икономическите последици от кризата много по-лесно може да се направи, когато пандемията отмине.

„Ще дойде време, когато ще може да се оцени къде сме и къде трябва да отидем.Това ще предизвика промяна в бизнес процеси, промяна в пазари, във вериги за снабдяване и дистрибуция, но светът няма да свърши“, смята той.

Според Хампарцумян препоръката на Европейската Централна банка за разхлабване на правилата при кредитиране, не означава по-лесно отпускане на кредити, а гъвкавост и строга оценка на рисковете. Всяка банка сама ще решава какви да бъдат нейните правила по време на кризата, а клиентите ще трябва да се съобразяват с тях. Банкерът предвиди и ръст на онлайн продажбите за сметка на кешовите плащания.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още