Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Очакват се масови съкращения в мебелните и дървообработващите фирми

Парите

Очакват се масови съкращения в мебелните и дървообработващите фирми

Очакват се масови съкращения в мебелните и дървообработващите фирми - Tribune.bg
Снимка:

Масови съкращения в мебелните и дървообработващите фирми, а причината е, че голяма част от фирмите в сектор "Производство на мебели и дървообработване" изпитват големи проблеми и отчитат сериозни загуби заради недостиг на дървесина, съобщиха от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) по време на научно-практическа конференция под надслов "Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България" в село Чифлик, община Троян.

"Искрено се надявам, че нашето мнение ще бъде взето предвид, тъй като двата бранша, които ние представляваме, формират близо 4% от БВП на страната и осигуряват работа за почти 55 000 души. Призоваваме институциите да поемат отговорност и предприемат мерки, за да може дървесината да се преработва в България, като по този начин се създават хиляди работни места в потенциално застрашените от обезлюдяване планински и полупланински региони. Ако държавата определи ясни правила и регламентира потреблението на дървесина, като насърчи каскадната употреба и създаването на продукти с висока добавена стойност и дълъг жизнен цикъл, секторът би носил и добавена икономическа стойност", заяви проф. д-р Васил Живков, председател на БКДМП.

Според него заради недостига на дървесина по-голяма част от компаниите, свързани с браншовете дърводобив и дървообработване, са застрашени от неизпълнение на договори със свои партньори, а при останалите има риск от спиране на работа. 

"За голяма част от фирмите липсва сигурност за развитие на бизнеса им, прогнозируемост и перспектива. По неофициална статистика на БКДМП се наблюдава с около 20% съкращаване на персонала в дървообработващите фирми и този процент може да се увеличи с нарастването на дефицита на дървесина", коментира проф. Живков. От БКДМП отбелязват, че дърводобивът е бил ограничен с 30% спрямо обема на предвиденото средногодишно ползване по горскостопански планове от високостеблени гори с възраст над 100 години със заповед от 2021 г. на земеделския министър от служебния кабинет на Стефан Янев - проф. Христо Бозуков през 2021 г. От камарата изтъкват, че първи са поставили проблема за недостига на дървесина на вниманието на обществото и са призовали въпросната заповед да бъде отменена.

От браншовата организация провеждат срещи с представители на Министерството на земеделието, Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на околната среда и водите и с парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите по основните проблеми в сектора - липсата на дървесина, нарастващите разходи за енергийни ресурси, увеличаващата се инфлация, недостига на кадри и др.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати