Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Окончателно: Погасяваме дълговете си към НАП от най-рано възникналите

Парите

Окончателно: Погасяваме дълговете си към НАП от най-рано възникналите

Окончателно: Погасяваме дълговете си към НАП от най-рано възникналите - Tribune.bg
Снимка:

Инспекторите от НАП ще правят проверки в цялата страна

Народното събрание прие на второ четене промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/, с което се дава право на инспекторите от НАП да правят проверки в цялата страна, независимо от коя териториална дирекция са служители.

Гласуваните промени регламентират още, че погасяването на дългове към НАП ще става от най-рано възникналите към по-новите. Сега задълженото лице може да избере кои дългове да плати, което за фиска крие риск да изтече давността на старите задължения. Депутатите, на практика, върнаха стария ред, по който всяка вноска по дълг покрива първо лихвите и след това главницата на най-старото задължение.

Ако се възпрепятства проверка на приходната агенция или публичен изпълнител, нарушителите са заплашени от двойно по-високи спрямо сегашните глоби - от 500 до 1000 лв. за физически лица, а за едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция, гласят други промени в ДОПК. При повторно нарушение глобата стига до 2000 лв.

За скрити доходи в чужбина, за да не се плати данък, ще се налага санкция до 15 000 лв. Това важи както за фирми, така и за физически лица. При повторно нарушение глобата се удвоява.

Новите текстове дават възможност за подписване с електронен подпис на фирмените годишни финансови отчети и докладите на одиторите. Поправката е внесена между двете четения от председателката на Бюджетната комисия Менда Стоянова и група народни представители.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НАП, задължения

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати