Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Окончателно: Проблемните банки ще остават директно без лиценз

Парите

Окончателно: Проблемните банки ще остават директно без лиценз

Окончателно: Проблемните банки ще остават директно без лиценз - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът прие промени в Закона за кредитните институции

Проблемните банки ще остават директно без лиценз, ако не вземат мерки, е една от промените в Закона за кредитните институции, която парламентът прие днес на второ четене.

Със законопроекта се възлагат нови правомощия на Българската народна банка във връзка с противодействието на изпирането на пари или финансирането на тероризъм, включително в процеса на надзорен преглед. При съмнение, че се извършва или е имало опит за пране на пари, или финансиране на тероризъм БНБ ще преразглежда издадените от нея одобрения на лицата, които управляват и представляват банката, а при необходимост може да ги освободи от постовете им.

БНБ ще може да изисква незабавна смяна на одитор на банка, който не си изпълнява записаните в закона задължения като например да информира в писмена форма БНБ за резултатите от проверки, за открити законови нарушения и обстоятелства, станали известни в хода на проверката.

Според друга поправка и режимът, по който БНБ може да налага допълнителни капиталови изисквания към банките в България, се прецизира. Такова капиталово изискване ще се налага въз основа на надзорен преглед, в рамките на който БНБ оценява всички рискове, свързани с банката, включително и тези, идентифицирани при стрес тестовете.

Дава се и възможност БНБ да издава препоръки за допълнителен собствен капитал на банката, който тя да трябва да поддържа, както и за капиталовите буфери, който банката следва да формира.

Приетите текстовете предвиждат Европейската комисия и Европейският банков орган (ЕБО) да се уведомяват за всеки закон, който изрично позволява на предприятие, различно от кредитна институция, да извършва публично привличане на влогове и други възстановими средства.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети лиценз

Коментари (1)

чичото ха, а ПИБ за що още не е затворена! ЕЦБ не я брои за банкаи я остави под радара за наблюдение на банките в БГ! Балъците още ли си държат парите в ПИБ? Ще плачат.
06.02.2021 11:56 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети