Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Въвеждат социална тарифа за енергийно бедните домакинства

Парите

Въвеждат социална тарифа за енергийно бедните домакинства

Въвеждат социална тарифа за енергийно бедните домакинства - Tribune.bg
Снимка:
БГНЕС

Социална тарифа за енергийно бедните домакинства, която да бъде 70 процента от стойността на електроенергията, плащана от останалите битови потребители предложи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на форум за енергийната бедност и ангажиментите на държавата.

"Хората, които трябва да бъдат енергийно подпомогнати у нас са между 23,7% и 40% от българските граждани", уточни на форума омбудсманът Диана Ковачева. Тя обърна внимание на факта, че от днес влиза в сила Регламент 2022/1854 на Съвета на ЕС за спешна намеса по справяне с високите цени на енергията, който е със срок на действие до края на 2023 г. Омбудсманът подчерта, че регламентът само задава рамката, а държавите трябва да го изпълнят със съдържание като кажат как точно той ще се прилага, но към днешна дата нашата страна не е готова.

"Социалната тарифа за енергийно бедните трябва да бъде приложена за период от 5 години. За енергийно бедни домакинства, които са на централно топлоподаване, базова помощ ще бъде в рамките на 100 киловатчаса на месец. Домакинства, които нямат централно топлоподаване, по необходимост за хигиенни нужди имат бойлер, тази стойност на границата се повишава на 150 киловатчаса на месец", пояни параметрите на държавната подкрепа Иван Иванов от КЕВР.

Проф. Ковачева изрази притеснение, че процесът по изработка на механизмите за подкрепа на енергийно бедните домакинства се бави, институциите си "прехвърлят топката" и започват взаимно да се обвиняват за забавянето.
"За огромно съжаление енергийната бедност не е свързана само с високите цени на електроенергията, тя е свързана и с увеличените цени на природния газ, втечнения нефтен газ, дървата за огрев, пелетите за отопление. Знам го от жалбите, които ежедневно валят в институцията“, отбеляза  Ковачева. Тя посочи интересната тенденция – тази година за първи път жалбите към институцията по проблеми с енергийната бедност надвишават в пъти тези срещу лошото качество на ВиК услугите.

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети