Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Онлайн плащания с карти — опасности, за които да внимавате

Парите

Онлайн плащания с карти — опасности, за които да внимавате

Онлайн плащания с карти — опасности, за които да внимавате - Tribune.bg

Със скоростното развиване на технологиите и тяхното успешно навлизане в ежедневието на хората, безконтактните плащания стават все по-популярни и използвани. Покупките с карта могат да послужат при онлайн поръчки, в хранителния магазин или дори в любимото кафене.

Дали обаче онлайн плащанията и като цяло използването на банкови карти с цел покупка, инвестиране в криптовалути или депозиране на средства в казина като Бет Маркет например са безопасни за използващите ги? А каква връзка имат те с онлайн казината?

Тази статия е насочена именно към откриването на търсените отговори. Читателите ще се запознаят с плюсовете и съществуващите опасности покрай използването на карта за онлайн плащания.

Плащания чрез карта във физически магазин или заведение

Заплащането чрез карта на което и да е място, използващо ПОС терминал, е много по-бързо и лесно за клиента. На него няма да му се наложи да губи време в търсене и броене на пари, а след това и да чака същото от страна на касиера или обслужващото го лице.

В днешно време, почти всеки магазин, ресторант или други подобни места предлагат на своите клиенти вариант разплащане чрез карта. Независимо предимствата на това действие, винаги съществуват и рискове, които обаче биха могли да бъдат избегнати.

Всеки, използващ услугите на ПОС терминала, трябва внимателно да поставя картата си така, че важната информация, изписана на нея, да не е видима за обкръжаващите го. Тоест е добре човек да внимава с заобикалящата го среда и да е наясно, че всеки би могъл да се възползва от личната му информация.

Разбира се, закриването на ПИН-кода (при изискване на такъв) е задължително при въвеждането му. Картата пък, никога не бива да се оставя без надзор и е добре клиентът да я прибира веднага след заплащане.

Плащания онлайн чрез карта

Покупките в онлайн пространството все по-стремглаво завладяват пазарната среда и придобиват все повече почитатели. Шопингът в Интернет несъмнено спестява време и позволява на потребителите доста възможности, намаления и страхотни предимства. Често, сайтовете, предлагащи онлайн покупки, дават избор на купувача за начин на заплащане. Заплащането би могло да стане както при получаване на доставка, така и директно с карта при поставяне на поръчката.

Доста потребители биха били скептични към втората опция, тъй като това означава осъзнато предаване на лична информация в Интернет пространството. Дали този страх обаче не взема превес над рационалните решения?

Всъщност, онлайн плащанията са безопасни, стига да купувачът да знае къде отиват парите му. Накратко казано – хората трябва да се доверяват единствено на проверени и доказани сайтове, с надеждни платформи. Същото важи и за онлайн казината – играчите задължително трябва да избират букмейкъри, притежаващи лиценз.

Възможни измами в Интернет

Примамливите предложения, с „неповторими“ предимства или пък съобщенията, гласящи за спечелена награда – всичко това най-вероятно е измама. Потребителите в онлайн пространството никога не бива да се доверяват на такива или подобни съобщения, появили им се пред екраните. Въпреки че на тях може да пише „Спешно“ или „Важно“, то в тях няма да се открият никакви важни новини или оферти.

Единственото нещо, което подобни измамни предложения крият, са лесен достъп за чуждо лице да се сдобие с личната информация на потребителя. По този начин измамникът много лесно може да открадне данните на дадена карта и да я използва за лични облаги.

Как да се предпазим?

По пътя на логиката такива „примамливи“ съобщения никога не бива да бъдат отваряни. Купувачите винаги трябва да проверяват рейтинга на търговеца или сайта, от който желаят да закупят стока или услуга. Другият важен фактор е самия сайт – трябва да се провери достатъчно надеждна ли е платформата, лесно ли се открива информация, съществуват ли контакти.

Самият адрес на сайта също трябва да се наблюдава – много измамни използват почти идентични уеб-адреси с тези на популярни сайтове. Наличието на избор за контакти, както и секция с Общи правила и условия също е показно за дадения онлайн търговец.

При пазаруване онлайн е добре купувачът да провери Интернет връзката си – при проблем, трансакцията може да се осъществи, но без да се отчете в сайта. Това би означавало, че ще се вземат пари, без човекът да получи своята стока.

Използването на карта при онлайн казина

Както повечето играчи може би вече знаят, повечето букмейкъри предлагат голямо разнообразие на методи за депозирани и изплащания. Онлайн казината представляват изключително удобство в сферата на заплащанията, тъй като печалбите и депозита са само на няколко клика разстояние. Всеки би могъл да се забавлява с хиляди слот игри, игри с карти, спортни залози и много други в лицензираните онлайн казина. Повечето български такива, предлагат и богата гама от страхотни оферти и бонуси.

За да може даден играч да се наслади напълно на подобно преживяване, то той внимателно трябва да следи за изброените по-рано, фактори. Трябва да се доверява на надеждни платформи, да следи за изискваните лицензи, както и да подбира най-удобния за него, разплащателен метод.

Финални думи

Въпреки красотата на технологиите и удобствата, които предоставят за ежедневието на хората, винаги трябва да се има едно на ум. Главната превенция от онлайн измами и опасностите на плащането с карта, се крие в това купувачът да е с ясната нагласа, че тези неща съществуват и трябва добре да внимава на кой търговец се доверява.


 

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати