Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Oпасност от поскъпване на електроенергията за бита от 1 юли!

Парите

Oпасност от поскъпване на електроенергията за бита от 1 юли!

Oпасност от поскъпване на електроенергията за бита от 1 юли! - Tribune.bg
Снимка:

Има сериозен потенциал от поскъпване на цената на електроенергията за бита от 1 юли 2024 г. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

„Натрупаният дефицит във Фонд „Сигурност на Електроенерийната Система“ е сериозен. Към настоящия момент е над 450 млн. лева. Очаква се до края на регулаторния период, който приключва през месец юни, да достигне до 500 млн. лева. Няма как този натрупан дефицит да не се отрази върху цената на електроенергията за бита. В следващия регулаторен период, ако регулаторът спазва стриктно нормативната си база, този натрупан дефицит трябва да бъде компенсиран в следващия период.

По думите на Малинов в момента се търсят механизми за компенсация на този дефицит, за да се избегне негативния ефект върху домакинствата у нас.

От друга страна предоговарянето на договора за достъп до турската газова мрежа с държавната компания „Боташ“ няма да е лесно, категоричен е служебният енергиен министър.

„Аз съм научен, така че всяко решение на Народното събрание трябва да бъде изпълнено. Има решение да се предоговори договора с „Боташ“. Проведох веднага среща с турския енергиен министър и заявих категоричната ни позиция. Няма да е лесно да бъде предоговорен договора, тъй като Турция е постигнала икономическа изгода от него, но имаме разбирането, че договорът е подписан при друга икономическа среда“, обясни Малинов.

Народното събрание задължи енергийното министерство в края на април да бъде предоговорен контракта с „Боташ“, който е за 13 години и предвижда България да плати по него повече от 2,2 млрд. долара. Според договора, страната ни е длъжна всеки ден да плаща по 500 000 долара за достъп и пренос на газ през турската газова система, независимо дали пренася количества или не.

Основният аргумент на служебното правителство на Гълъб Донев да бъде сключен договора е, че тогава България не е имала достатъчно алтернативни маршрути за доставката на синьо гориво. Според договора, страната ни може да получава втечнен газ на терминалите на Турция, като същите количества „Боташ“ доставя на границата от своя природен газ.

Междувременно Малинов съобщи още, че в момента България води преговори с Азербайджан за увеличаване на доставките на природен газ към България и през Турция, а не само през Гърция. В момента около 35% от синьото гориво у нас идва именно от Каспийско море през Гърция по т.нар. „Южен газов коридор“.

„Има и допълнителни количества, които държавната петролно газова компания „Сокар“ продава на свободния газов пазар и те влизат през Турция“, обясни Малинов.

Такива разговори служебният енергиен министър е провел със своя азербайджански колега при посещението си в Баку през тази седмица. Тогава той беше част от делегацията водена от президента Румен Радев в азербайджанската столица.

„Обсъждали сме дългосрочно споразумение, което Сокар и Турция да подпишат за допълнителна възможност за пренос на допълнителни количества газ от Каспийския регион. И ние очакваме тези количества през нашата газопреносна мрежа да достигнат пазарите на Централна и Източна Европа и да се увеличи обема на количества, които „Сокар“ да продава на българския пазар“, обясни Малинов.

Малинов обясни още, че България води и преговори с Южна Корея за общи доставки към двете страни на природен газ. За тази цел през седмицата министърът се е срещнал с посланика на азиатската държава в София.

„Големите производители на природен газ предпочитат да работят с дългосрочни договори и големи обеми, така че е много по-лесно да се води преговор когато сме две държави. Южна Корея е сред държавите, които са най-големи вносители на втечнен природен газ“, обясни Малинов.

Именно корейска компания се очаква да строи новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати