Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. От 15 000 до 25 000 лв. санкция за магазини при отказ на „квоти“ родно производство

Парите

От 15 000 до 25 000 лв. санкция за магазини при отказ на „квоти“ родно производство

Снимка:

Разпоредбата не важи за всички магазини, а само за големите вериги

Като временна мярка до края на извънредното положение магазини, които отказват да изпълняват на щандовете си „квоти“ за родно производство, ще се наказват с глоба при първо нарушение от 15 до 25 000 лв., реши на свое заседание правната комисия на парламента.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов внесе предложението и то стана факт с промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за търговския регистър, които допълниха Закона за извънредното положение. Промяната бе приета без дискусия от опозицията, тъй като от БСП също предлагаха квоти за български производители в търговските обекти. Законовата промяна се реализира, след като Министерският съвет прие постановление, с което търговските вериги се задължават да предлагат стоки от регионални български производители.

Според така приетия текст "до отмяна на извънредното положение с акт на Министерския съвет може да се въвеждат временни мерки за защита на производството на храни, произведени на територията на Република България, търговията и пускането им на пазара във вериги от магазини". Така въведеното днес изискване няма да важи за всички магазини, а само за тези, "които разполагат с обекти в поне три административни области" - т.е. големите вериги.

Санкциите за нарушителите са имуществена санкция от 15 000 лева до 25 000 лева при първо нарушение и 30 000 лева до 50 000 лева за повторно. За повторно нарушение ще се счита това, извършено в тримесечен срок от съставянето на акта за първото.

Според новите текстове с акта на Министерския съвет може да се въведе и временна забрана за внос на определени храни от държави, които не са членки на Европейския съюз.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още