Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. От днес: Микро- и малки фирми могат да кандидатстват за помощ до 10 000 лв.

Парите

От днес: Микро- и малки фирми могат да кандидатстват за помощ до 10 000 лв.

От днес: Микро- и малки фирми могат да кандидатстват за помощ до 10 000 лв. - Tribune.bg
Снимка:

Програмата за безвъздмездно финансиране на микро- и малки предприятия започва да работи от днес. 173 млн. лв. ще дойдат от оперативната програма "Конкурентоспособност". Малките фирми, включително и специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания, ще могат да кандидатстват за помощ от 3000 до 10 000 лв.

Парите ще се разпределят по сравнително облекчена процедура. Целта на схемата е да помогне на най-уязвимите фирми да преминат през икономическата криза, причинена от мерките срещу разпространението на коронавируса.

Схемата ще бъде отворена за кандидатстване на 11 май, а крайният срок за подаване на проектни предложения е 16:30 часа на 30 май 2020 г., като то ще става изцяло по електронен път през Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС.

Микро- и малки предприятия от всички икономически сектори, с изключение на селското стопанство. Фирмите трябва да отговарят и на условието да са регистрирали спад с 20% на оборотите си за миналия месец спрямо средния си месечен оборот за миналата година.

По смисъла на българските правила микро- и малки предприятия са тези, които имат нает персонал на трудови договори до максимум 50 души. Mомощта не може да надхвърли 10% от нетните приходи за изминалата година. Друго условие е към 31 декември 2019 г. предприятието-кандидат да не е било вече изпаднало в затруднено положение. От схемата ще могат да се възползват около 35 000 фирми.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

ivancho За сега още не е стартирала авече 16:30 на 11.05.2020. Ама ще старира когато получите от умрял писмо ми се струва. Поредни изцепки на измислени чиновници.
11.05.2020 16:27 / Отговор
ivancho Май пак познах! Егати некъдърниците! "

"Хората са притеснени, защото имаше новина от ОПИК, че ще стартира на 11 май програмата. Ние в момента отговаряме на над 200 мейла с въпроси какво се случва. Няма я процедурата още, защото не е обявена. Когато това стане, тя ще се появи на сайта на ИСУН", ни казаха оттам.

Потърсихме и представители на управителите на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" в България. Оттам потвърдиха, че програмата не е обявена, но не можаха да ни обяснят откъде идва разминаването в обявлението, което сами са публикували, и реалността. Препратиха ни към експерт от Министерството на икономиката, а редакцията все още очаква отговор на поставените въпроси. Когато той бъде получен, ще бъде моментално публикуван."
11.05.2020 16:32 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети