Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. От производителя до щанда: Борим високите цени с механизъм за наблюдение и контрол

Парите

От производителя до щанда: Борим високите цени с механизъм за наблюдение и контрол

От производителя до щанда: Борим високите цени с механизъм за наблюдение и контрол - Tribune.bg
Снимка:

Служебният кабинет ще въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на храните – от производителя до щандовете в магазина- било то голяма верига или малък квартален.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев след проведената в Министерския съвет среща, на която заедно с министри и представители на различни институции е извършен анализ на ценообразуването на хранителните стоки.

По думите му са били установени разлики от  20% до 30% и повече. Потребителите щели да бъдат наясно къде се получават изкривявания на цените при храните от първа необходимост.

Контролът ще се осъществява от всички институции в страната, като Българската агенция по безопасност на храните, а през Агенция Митници и НАП ще се следи дали се спазват законите, как влизат в страната различните стоки и дали се плащат данъците”, заяви още Донев.

„Там, където се открият нелоялни практики ще бъдат санкционирани от КЗП”, поясни Донев. По думите му сега имало задържане на цените на някой стоки и услуги.

„Целта е да привлечем потретилите да бъдат в основата на контрола от страна на държавата. Уточнявам, че няма да се наместваме в свободния пазар. Ще покаже нелоялните практики и хората да са наясно къде се получава изкривяването”, поясни той и заяви, че щели да са безкомпромисни.

„Ще се следи не само формирането на цената, но и печалбите от съответните търговци” като ще има мониторинг всеки ден на цените на веригите у нас и в страните в ЕС.  

Донев обясни, че България няма закон за търговия на храни, какъвто има в други държави. Щяло да има определение за нелоялна практика и когато се прави контрол да се установи има ли нелоялна практика.

Обмисляло се да се направя сайт, от който хората да се информират „Да има съпоставимост между цена и качество”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети