Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. От утре: „Газпром“ спира газа за България

Парите

От утре: „Газпром“ спира газа за България

От утре: Газпром спира газа за България - Tribune.bg
Снимка:

От правителството мълчат какви са посочените мотиви, но се предполага че става дума за проблем с плащанията

Днес в „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени - считано от 27 април 2022 г. За това съобщиха от Министерството на енергетиката. Така страната ни и Полша стават единствените в ЕС със спряно кранче за синьо гориво.

От министерството са категорични, че българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, не казват обаче има ли мотиви в уведомлението на руската компания.

„След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна“, се казва в съобщението.

Експерти обаче не приемат обяснението и считат, че именно проблем с плащанията е станал повод за крайната мярка. 

От бизнеса също подозират, че разминаването е в банковите сметки. „Не е платено там, където трябва“, заяви лаконично пред Нова ТВ Васил Велев.

Според източници на Tribune правителството не е изпълнило изискването да се открие сметка в руска банка и там да стане плащането.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България, посочват още от енергийното министерство.

Утре министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление във връзка със създалата се ситуация.

Според Лена Бориславова сме били подготвени за подобен сценарий от месеци. Премиерът и вицепремиерът са уведомени, каза тя пред БТВ.


Етикети газ, Русия
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати