Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Отново рекорд в цената на газа в Европа, пет държави от ЕС искат разследване на причините за скока

Парите

Отново рекорд в цената на газа в Европа, пет държави от ЕС искат разследване на причините за скока

Отново рекорд в цената на газа в Европа, пет държави от ЕС искат разследване на причините за скока - Tribune.bg
Снимка:

Европа има резерви, увери еврокомисарят по енергетиката

Цената на газа продължава да върви нагоре и днес отново е с исторически рекорд. Синьото гориво надхвърли сумата от 1 600 долара за 1 000 куб. метра, пише ТАСС.

Цената на ноемврийските фючърси в хъба TTF в Нидерландия сутринта достигна 1 606 долара за 1 000 куб. метра.

В понеделник цената беше 1200 долара, но продължава да се покачва. 

Пет държави от Европейския съюз - Франция, Испания, Чехия, Румъния и Гърция - призоваха за разследване на причините за рекордното увеличение на цените на газа. Съвместно изявление на министрите на икономиката и финансите на петте страни е публикувано на уебсайта на френското министерство на икономиката.

Те призовават за установяване на общи правила за обема на газовите резерви за смекчаване на скока, както и за подобряване на координацията при обществените поръчки.

„Ние сме силно зависими от вноса. В световен мащаб икономиките се възстановяват, така че търсенето става повече. Предлагането обаче не се увеличава пропорционално. Благодарни сме, че Норвегия засилва производството си сега, но изглежда не така стоят нещата с Русия”, заяви Урсула фон дер Лайен.

„Държавите от Европейския съюз имат достатъчно резерви от газ за зимата, но скокът в цените показва необходимостта от бързо преминаване към възобновяеми източници и анализ на идеята за стратегическо съхранение на синьо гориво в ЕС, както и съвместно изкупуване“, каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън.

Спад се очаква идната пролет, посочи еврокомирасят. По думите ѝ ако не бъдат предприети мерки, енергийните цени може да затруднят европейското икономическо възстановяване. Необходими са политически мерки, включително предоставяне на държавна помощ на по-малките фирми, заяви Симсон.

Европейската комисия ще предложи следващата седмица мерки срещу високите цени.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети газ, цена, ЕС, рекорд
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети