Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Отпускат се 125 млн. лева за месечна помощ за хората с увреждания

Парите

Отпускат се 125 млн. лева за месечна помощ за хората с увреждания

Отпускат се 125 млн. лева за месечна помощ за хората с увреждания - Tribune.bg
Снимка:

Над 125 млн. лв. отпусна държавата за предоставяне на месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

„С това постановление се одобрява сума от 125 373 950 лева., която ще бъде за сметка на намаления трансфер от централния бюджет за бюджета на държавното обществено осигуряване и ще се използва за изплащане на месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания“, заяви той.

Министърът посочи, че с новия закон се определят и по-високи помощи.

„Както знаете, със Закона за хората с увреждания се определи и нов по-висок размер на днешната финансова подкрепа, в която се интегрираха и социалните инвалидни пенсии в непълен размер, които се изплащаха до края на 2018 година. С това постановление се изпълнява преходна разпоредба и тези 125 милиона се пренасочват към бюджета на Министерството на труда и социалната политика“, посочи министър Петков.

„С преходна разпоредба в постановлението се изменя и член 19 на постановление 344 на Министерски съвет за изпълнение на държавния бюджет на РБ за 2019 година. С тази промяна се удължава срока за предоставяне на услугите – личен асистент, социален асистент и домашен помощник, до края на годината. Срокът им сега е до 31 август. По този начин се гарантира и се осигурява продължаване на предоставянето на тези услуги за над 12 хиляди потребители, като се осигурява грижа в домашна среда за едни от най-уязвимите групи в обществото. Това са деца и лица с увреждания, които не попадат в обхвата на механизма за лична помощ по Закона за личната помощ.

По думите на Бисер Петков разходите за това продължаващо предоставяне на услугите до края на годината е в размер на около 14 милиона лева.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още