Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Отстъпката за горивата може да се вдигне на 50 ст./л и само за хора със заплата под 3400 лв.

Парите

Отстъпката за горивата може да се вдигне на 50 ст./л и само за хора със заплата под 3400 лв.

Отстъпката за горивата може да се вдигне на 50 ст./л и само за хора със заплата под 3400 лв. - Tribune.bg
Снимка:

Компенсации за цените на горивата през тази година най-вероятно ще получават всички без тези със заплата над 3400 лева. Прагът е определен според максималния осигурителен доход, който е на същата стойност, пише „24 часа“.

Това е основният вариант, който се разработва от правителството като механизъм за новите помощи. Експерти от няколко министерства работят по нов механизъм за компенсиране на високите цени, заяви преди дни премиерът Гълъб Донев. Според него до края на този месец ще е готова конкретната схема за помощи, а в нея със сигурност ще има подоходен критерий.

Парите за компенсациите ще дойдат от свръхпечалбите на “Лукойл Нефтохим”. Държавата се е прицелила в получаването на поне 2 млрд. лв., облагайки два пъти печалбите на рафинерията. В четвъртък парламентът прие окончателно Закона за компенсиране на разходите за транспорт, внесен от ГЕРБ.

С него се въведе задължителна вноска за всички преработватели на руски нефт, която ще постъпва във фонда за енергийна сигурност. Рафинерията на “Лукойл” в Бургас е единствената, която работи с такъв петрол у нас.

За определяне на вноската от цената на петрола сорт “Брент” ще се изважда тази на руския сорт “Уралс”. 70% от тази разлика ще се умножават по обема горива, пуснати на пазара, и получената сума ще постъпва във фонда.

Според изчисленията на Делян Добрев - шеф на енергийната комисия, при печалба на “Лукойл” от 3 млрд. лв. на година държавата ще вземе поне 1,5 млрд. лева при 70% отчисления. Още 500 млн. ще дойдат от закона за свръхпечалбата, които се облагат с 33%. За останалите 1 млрд. лева от печалбата на “Лукойл” има 10% корпоративен данък, което прави допълнителни 100 млн. лв. приходи.

Според експерти реалистичният вариант е държавата да успее да вземе допълнително към 1,2 млрд. лева от свръхпечалбата на бургаската рафинерия. Това означава, че за тази година отстъпката за горивата може да се вдигне на поне 50 ст., след като през миналата се даваха два пъти по-малко.

За да се ползва компенсацията, ще се дават ваучери като тези за храна. Те ще могат да се получават и от хора, които нямат автомобил.

При 50 ст. отстъпка на литър на практика хората ще плащат към 2 лева за бензин и под 2,50 за дизел заради поевтиняването на горивата. От юли 2022 г., когато бе въведена помощта за първи път, средната цена на бензина е паднала от 3,40 на 2,60 лв. При дизела поевтиняването е от 3,56 на 2,93 лева.

Помощта може да се вдигне на поне 50 ст. за литър и ще има пари да се дава през цялата година.


 

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати