Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Първо заседание на работната група за петролопровода Александруполис-Бургас

Парите

Първо заседание на работната група за петролопровода Александруполис-Бургас

Първо заседание на работната група за петролопровода Александруполис-Бургас - Tribune.bg
Снимка:

Очаква се от следващата година да се разтоварват 10 танкера с втечнен газ

Министрите на енергетиката на България и Гърция - Росен Христов и Костас Скрекас, дадоха началото на първото заседание на двустранната междуведомствена работна група на високо равнище за петролопровода Александруполис-Бургас.

Срещата, която се проведе в Атина, е в изпълнение на Меморандума за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод Александруполис-Бургас, подписан от двамата министри през февруари тази година по време на работното посещение на президента Румен Радев в Гърция.

В началото на срещата Христов и Скрекас отбелязаха важността на стратегическия проект за двете държави и енергийната сигурност на региона. Набелязани бяха редица конкретни стъпки за постигане целите на меморандума в най-кратки срокове и бяха разпределени задачи с отговорници от екипите на българските и гръцките институции, които ще изследват възможностите за структуриране на проект за изграждане на нефтопровода.

Очаква се от следващата година да се разтоварват 10 танкера с втечнен газ - общо около 1 млрд. куб. метра, които ще бъдат насочвани към България. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов. 

Той уточни, че това е около една трета от количествата, необходими за България. "Срокът за завършване на терминала е в края на тази година, така че от следващата година да влезе в търговска експлоатация", добави Росен Христов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети