Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Пет дни война в Украйна: В България строителното желязо вече не достига

Парите

Пет дни война в Украйна: В България строителното желязо вече не достига

Пет дни война в Украйна: В България строителното желязо вече не достига - Tribune.bg
Снимка:

Останалите количества от суровината поскъпват по два пъти на ден, „Северсталь“ обяви, че спира доставките за цяла Европа

От четвъртък насам нито един кораб с арматурно желязо не е напускал руско или украинско пристанище. Заявките на строителите се трупат, но няма кой да ги изпълни, съобщава „24 часа”.

„В четвъртък - 24 февруари, на пристанището в Бургас пристигна последният кораб със заготовки за строително желязо от Украйна. Оттогава не са отговаряли на обажданията ни и чак в сряда-четвъртък тази седмица ще има яснота. През това време върху бюрото ми се натрупаха заявки за нови 1200 тона, които няма как да изпълня”, коментира Васил Николов, търговски директор на един от най-големите вносители у нас – „Хелиос метал”.

Междувременно руската металургична компания „Северсталь“ заяви в сряда, че спира доставките си в Европа, след като ЕС наложи санкции на основния ѝ акционер, металургичния магнат Алексей Мордашов.

„Пренасочваме потоците от суровини към алтернативни световни пазари“, цитираха руските информационни агенции изявление на компанията.

В него се казва, че решението за спиране на доставките за Европейския съюз е взето „в рамките на санкциите, наложени на акционера“.

Доставките за Европа възлизат средно на около 2,5 млн. тона стомана годишно, което съставлява около една трета от общите продажби на компанията, заявиха от „Северсталь“.

Само от петък до понеделник един от производителите на арматурно желязо у нас - пернишката „Стомана”, е вдигнала цената му с още 100 лв. на тон, като в зависимост от вида на профилите те вече струват между 2200 и 2800 лв. на тон. До началото на 2021 г. строителното желязо струваше максимум 1700 лв. на тон. Месечното потребление на арматурно желязо у нас е около 30-40 хиляди тона в разгара на строителния сезон. Около 40% от вноса на заготовките идва от Русия и Украйна. Внася се също и от Турция, Китай, Италия и Гърция.

Турция обаче от години има квоти върху износа на желязо за ЕС - общо 72 хил. тона за целия съюз за едно тримесечие, и български фирми рядко имат възможност да си осигурят оттам. По-големи количества се внасят от Италия, но 30-40% от тамошното производство зависи от вноса на суровини от Русия и Украйна. Вносът от Гърция се осъществява през „Стомана”, но цените вече са чувствително по-високи.

Вчера ръководствата на строителната камара и на сдружението на общините се срещнаха и приеха общо решение, с които искат държавата да индексира строителни проекти средно с 30% заради поскъпването на материалите. Проучване на сдружението на общините е показало, че в противен случай е заплашено изпълнението на европейски проекти за 2,2 млрд. лв.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати