Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Пет сдружения на държавни, общински и частни болници искат помощ да покрият сметките си за ток

Парите

Пет сдружения на държавни, общински и частни болници искат помощ да покрият сметките си за ток

Пет сдружения на държавни, общински и частни болници искат помощ да покрият сметките си за ток - Tribune.bg
Снимка:

Пет сдружения на държавни, общински и частни болници у нас настояват за спешна помощ от държавата, за да покрият разходите си за ток и отопление, става ясно от отворено писмо до медиите от Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Асоциация на университетските болници в България и Сдружение на общинските болници в България. Писмото на ресорните организации е изпратено до министър-председателя Кирил Петков, министъра на здравеопазването Асена Сербезова, министъра на финансите Асен Василев, министъра на енергетиката Александър Николов, председателя на Комисията по здравеопазване към Народното събрание Антон Тонев, управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Петко Салчев и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Необходими са незабавни мерки за задълбочаващите се проблеми в лечебните заведения, свързани с липсата на конкретни компенсации за ограничаване на ефекта от рязкото увеличаване на цените на електроенергията и острата необходимост от актуализация на цените на клиничните пътеки. Настояваме да бъдат преразгледани възможностите за отделна компенсация за болничните заведения, за да не се допуска влошаване на финансовата им състояние, особено по време на пандемия“, изтъкват ръководствата на лечебните заведения.

Във връзка с компенсацията за високите сметки за електроенергия се обръща внимание, че болниците минават под общия знаменател за бизнеса като небитови потребители и без да e взетa под внимание тяхната роля в пандемията, социално значимата им функция, както и факта, че те нямат механизми за увеличение на приходите, както това се случва в останалата част от икономиката.

В отвореното си писмо петте сдружения подчертават, че общите разходи на изпълнителите на болнична помощ се увеличават рязко, като това е процес, а не еднократен ефект.

„Недофинансирането на клиничните пътеки е хронично заболяване на системата от години и вече дори частична актуализация няма да компенсира натрупването на недостиг. Оценки на различни експерти сочат, че някои от клиничните пътеки се нуждаят от ръст с между 100 и 200%“, обясняват представителите на болниците.

В становището си те посочват още, че е налице остра необходимост от увеличение на цените на всички клинични пътеки с минимум 20% през 2022 г. и поетапно достигане до поне 100% в следващите до 3 години. По план, обсъждан с Български лекарски съюз, е било съгласувано, първо да бъдат увеличени по справедливост най-ощетените клинични пътеки, защото средствата няма да стигнат за всички пътеки.

„Не трябва да се забравя, че имено от цената на клиничните пътеки се финансират и възнагражденията на медиците, за които има консенсус, че трябва да достигнат едно достойно ниво, за да можем да задържим специалистите у нас и да мотивираме младите хора да се отдават на нелеките професии в сектора – лекари, сестри, акушерки и т.н.“, обясняват шефовете на болници.

В подкрепа на това си искане ресорните организации обръщат внимание и на факта, че клиничните пътеки, откакто са създадени, не са актуализирани цялостно в посока те да отговарят на реалните разходи, инфлация и т.н. А в момента има болници, които получават сметки за ток, които са в пъти по-големи спрямо няколко месеца назад.

Повишаването на цените на клиничните пътеки би било и стратегическо решение и подготовка за това, което ни очаква след ковид пандемията, а именно вълна от пациенти със забавено лечение, недиагностицирани и нелекувани навреме заради ограничаване на плановия прием или избягване посещението на лечебни заведение поради притеснения, свързани с пандемията.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати