Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Петкова: Даваме 50 млн. лв за „Мини Марица-изток“ и 5 млн. за служителите

Парите

Петкова: Даваме 50 млн. лв за „Мини Марица-изток“ и 5 млн. за служителите

Снимка:

В комплекса се произвеждат 46% от енергията на страната, посочи енергийният министър

За нормалната работа на „Мини Марица-изток“ Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще предостави дългосрочен заем в размер на 50 млн. лева за функционирането. Ще бъдат предоставени и 5 млн. лева за работниците и служителите, свързани с актуализиране на техните възнаграждения. Това заяви на извънреден брифинг енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя уточни, че с двата синдиката са постигнали пълно съгласие и са се обединили около тези два важни въпроса.

Днес се проведе среща на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката. На нея бяха обсъдени перспективите за решаване на отворените въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“. В срещата взеха участие национално представителните синдикати „КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

Тя посочи, че в комплекса се произвеждат 46% от енергията на страната. Там се намират изключително важни стратегически за енергетиката ни мощности – „Мини Марица-Изток“, ТЕЦ „Марица-Изток“ и централата „Брикел“, каза тя.

От КНСБ определиха мярката като адекватна и заявиха, че няма да позволяват нито един миньор да изгуби работата си. 

По-рано министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на синдикатите на „Мини Марица-изток“. Акцент в разговора бяха въпроси относно бъдещето на комплекса, както и мерките на правителството за справяне със социално-икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19.                           


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още