Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Петкова: „Росатом“ официално иска да участва в проекта АЕЦ „Белене“

Парите

Петкова: „Росатом“ официално иска да участва в проекта АЕЦ „Белене“

Петкова: Росатом официално иска да участва в проекта АЕЦ Белене - Tribune.bg
Снимка:

На 19 август ще са ясни всички компаниите, които искат да участват в проекта

От страна на „Росатом“ е потвърдено желание за участие в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

„Нека да запазим търпение до 19 август. Тогава ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект“, обясни министърът. След това ще се изготви кратка листа на всички желаещи и страната ни ще реши с кои компании да води преговори.

„Процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС. Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия“, каза Петкова.

„Обсъдихме възможности за суапови сделки по инфраструктурата между Туркменистан и Русия и доставки на газ по Транкаспийски газопровод“, каза Петкова. „В рамките на посещението на премиера Борисов и водената от него делегация успяхме да осъществим две възможности за обсъждане на взаимоотношенията с Туркменистан. От една страна беше проведено заседание на междуправителствената комисия, от друга страна премиерът и водената от него делегация имаше покана и взе участие в Първия икономически каспийски форум. В рамките на тези две събития темата енергетика беше една от най- обсъжданите. Това е съвсем логично, тъй като Туркменистан е четвърта в света по запаси на природен газ. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация“, каза министър Петкова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети