Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Петкова: „Булгаргаз“ на преговори с „Газпром“ за цената на природния газ най-рано през ноември

Парите

Петкова: „Булгаргаз“ на преговори с „Газпром“ за цената на природния газ най-рано през ноември

Петкова: Булгаргаз на преговори с Газпром за цената на природния газ най-рано през ноември - Tribune.bg
Снимка:

Не е готова наредбата на министерството за нова формула за изчисляването на сградната инсталация в кооперациите

„Булгаргаз“ и „Газпром“ ще започнат преговори за цената на природния газ най-рано през ноември. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в кулоарите на парламента. Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ е подписал в Санкт Петербург две допълнителни споразумения с руския газов гигант, които дават възможност за начало на процеса на предоговаряне на условията по съществуващия ни договор.

„Преговорите ще бъдат на базата на споразумението, което ЕК и „Газпром“ постигнаха по няколко основни въпроса. Един от тези въпроси е свързан с цената на природния газ, другият – с възможността за промяна на входната точка на доставка, другата е свързана с ограничения, ако има такива по възможността за препродаване на руски природен газ“, обясни Петкова.

В момента експертите на държавното газово дружество правят анализи.

„Трябва да се направи един преглед и да се прецени, да се анализира дали цената, които ние плащаме в определен момент е по-висока от пазарната. В споразумението на ЕК и „Газпром“ са сложили като отправни точки - това са пазарните цени на крайните потребители в Германия, Франция и Италия и съответно цените на хъбовете“, коментира още Петкова.

Въпросът дали министърът на енергетиката ще вземе участие в преговорите, вероятно през ноември, Теменужка Петкова коментира така:

„Министърът на енергетиката никога не бяга от отговорност, когато става въпрос за такива важни въпроси, свързани с цената на природния газ. Но трябва да сме наясно, че това са преговори, които се водят между две търговски дружества, но когато се наложи, министърът ще влезе в своята роля“.

Относно новата наредба на Министерството на енергетиката за изчисляване на сградната инсталация в жилищата, министърът на енергетиката коментира, че работната група не е приключила съгласуването. ВАС отмени формулата за изчисляване на сградната инсталация през април тази година.

„Темата е много сериозна и трябва в максимална степен да защитим интересите на потребителите“, предупреди Петкова.

Правителството прави всичко възможно България да остане незаобиколим фактор на газовата карта на Европа и да запази възможностите, които й дава географското положение за преминаването на транзита на руска и азерска газ през наша територия. Така Петкова коментира изказването на руския президент Владимир Путин за спирането на „Южен поток“.

Автор:Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати