Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Пикът на инфлацията у нас ще е в средата на 2023 г

Парите

Пикът на инфлацията у нас ще е в средата на 2023 г

Пикът на инфлацията у нас ще е в средата на 2023 г - Tribune.bg
Снимка:

Вероятните ѝ стойности ще са между 15 и 17%

Инфлацията у нас ще достигне своя пик най-рано в средата на следващата година. Националната статистика ще продължава да отчита нови върхови стойности поне още една година, прогнозират финансисти.

Годишна инфлация за август от почти 18% и най-висок ръст на цените при газа, битовите разходи и повечето от храните. Поскъпването на живота ще продължава да се генерира от високите цени на горивата, от войната в Украйна и дори от политиките по Зелената сделка, казва финансистът Николай Павлов пред БНР:

„Без да искам да тревожим хората, инфлацията ще остане по-дълго, но по-важното е, според мен, че ние следващите години ще се научим да живеем в инфлационна среда, по-висока от сегашната. Ако сега централните банки се стараеха да държат 2-3 процента, то най-вероятно ние ще държим инфлация между 4-6%. Вероятно влизаме в цикъл на скъпи суровини следващите години”.

Според прогнозата на финансиста рекордните стойности на инфлацията ще продължават най-малко още една година:

„Ако нещата в най-оптимистичния сценарий се развият добре, би трябвало, може би, края на следващата година или средата ѝ да сме били в пика на инфлацията. И предполагам, че тя ще е между 15 и 17%”.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети