Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Пламен Димитров прогнозира 2 лева за килограм бял хляб до края на годината

Парите

Пламен Димитров прогнозира 2 лева за килограм бял хляб до края на годината

Снимка:

По думите му има нужда от спешни мерки

„Инфлацията до края на годината ще стане по 3 пъти по-голяма от миналата година. Цената на олиото вече мина 50% увеличение. Нашите очаквания са цената за килограм бял хляб да достигне 2 лв. до края на годината“. Това заяви в „Офанзива с Любо Огнянов“ по Нова телевизия Пламен Димитров, президент на КНСБ.

По думите му и горивата ще скочат, като цената на газа се е увеличила пет пъти, а тази на електроенергия над четири пъти.

„Има нужда от спешни мерки за небитовите потребители. В понеделник ще говорим за това с президента Радев и енергийните дружества. Все повече търговци на ток излизат от пазара, отказват да изпълняват договорите си с болници и училища. И така те отиват на доставчици на крайна инстанция, където цената е с 30 лева повече“, сподели той.

Димитров разкри, че на срещата КНСБ ще предложи през двустранни договори с НЕК да бъде доставяна два пъти по-ниска енергия на свободния пазар за период 6 месеца, до края на март или април.

„Предлагаме законови промени - КЕВР да върже цената на доставчиците от последна инстанция за себестойността на основните производители“, коментира президентът на КНСБ.

А това би означавало всички на свободния пазар да получат доставки от НЕК.

Димитров каза още, че масово предприятия са на ръба и ако не се предприемат мерки ще има фалити и съкращения.

Прагът на бедност трябва да се вдигне като 460 лева от ноември е малко, смята той. Те продължават да настояват за вдигане на минималната работна заплата.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема